‘Het goede hondenbaasjes’-schoolproject

“Als provincie Limburg blijven wij inzetten op educatie-lespakketten voor kinderen en jongeren rond dierenwelzijn en het omgaan met honden en katten”, zegt gedeputeerde van dierenwelzijn Ludwig Vandenhove.
“Kinderen kunnen niet jong genoeg aangeleerd worden hoe ze met dieren moeten handelen. Zo kunnen achteraf vele ongevallen vermeden worden.”

Elk jaar worden zo’n 100 000 Belgen, voornamelijk kinderen, gebeten door een hond. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 2% van de kinderen jonger dan 16 jaar ooit gebeten is door een hond.
In bijna 8 gevallen op 10 is bij het bijtincident een bekende hond betrokken en in meer dan 6 gevallen op 10 gebeurde het bijtincident thuis.

Op dinsdag 5 mei 2015 werd in de Gemeentelijke Basisschool in Hasselt (Kuringen), Joris van Oostenrijkstraat 53, het nieuwe lespakket voor het basisonderwijs, uitgewerkt door de vzw Xanuul, voorgesteld.
Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was aanwezig.

Het lespakket omvat een lerarenboekje met lesfiches, bijhorende oefeningen en een verhaal als rode draad doorheen de thema’s.
Alle Limburgse basisscholen ontvangen binnenkort gratis een printversie ven het lespakket inclusief een Digital Versatile Disc (DVD).

“Zowel de omgang van kinderen met hun huisdieren als de problematiek van de overbevolkte dierenasielen krijgen aandacht dankzij dit project. Het in huis halen van een dier moet op de eerste plaats door heel het gezin zorgvuldig overwogen en beslist worden”, zegt gedeputeerde van dierenwelzijn Ludwig Vandenhove.

"Preventie en sensibilisering zijn onontbeerlijk voor het voeren van een globaal en integraal (lokaal) dierenwelzijnsbeleid.
Dit nieuwe schoolproject past hier perfect in.”

Hieronder vindt u het persbericht.



Zie onder andere Leren omgaan met huisdieren. TVL-journaal, www.tvl.be, 05-05-2015. Nieuw Limburgs lespakket leert kinderen omgaan met huisdieren. www.limburg-actueel.be, 05-05-2015. Radio 2 Limburg-journaal, 05-05-2015. Kinderen leren omgaan met dieren. Het Laatste Nieuws, 06-05-2015, p. 18.

Zie ook Samen tegen inbreuken op dierenwelzijn van 05-05-2015, Dierenleed streng aanpakken! van 25-02-2015 en ‘Honden zijn van Mars, mensen van Venus’ van 11-11-2011 op deze website.