‘Tolerancia’-project met de tieners van het Sint-Truidense middelbaar onderwijs

De voorbije maanden hebben de stedelijke diensten jeugd en preventie, samen met de landelijke organisatie Kind en Samenleving in heel wat klassen van de 1e graad van de middelbare scholen in Sint-Truiden workshops georganiseerd rond verdraagzaamheid. De wijze waarop leerlingen, leerkrachten en schooldirecties hebben meegewerkt, geeft aan dat de deelnemende scholen de titel ‘verdraagzame school’ echt verdiend hebben.

Het stadsbestuur van Sint-Truiden lanceerde het project ‘Tolerancia’, met als doel jongeren te laten praten, discussiëren en nadenken over diverse vormen van (on)verdraagzaamheid.

In de workshops die de diensten jeugd en preventie samen met de landelijke organisatie Kind en Samenleving organiseerden gingen de leerlingen op een eigen en speelse wijze om met deze problematiek. Jongeren zijn immers sneller geneigd om informatie op te nemen als ze er op een creatieve en interactieve manier mee kunnen omgaan. Uit alle projecten (bijvoorbeeld rapnummers schrijven, fotostrips maken, stripverhalen tekenen, t-shirts ontwerpen, schilderijen maken, …) kozen de leerlingen uiteindelijk de 8 beste.
In de tweede fase van het project tonen de leerlingen hun positieve boodschap aan het bredere publiek. De 8 positieve boodschappen werden op grote spandoeken gedrukt, die vanaf 17 mei 2006 op een goed zichtbare plaats in het straatbeeld van de stad Sint-Truiden tentoongesteld worden. Hopelijk voelen inwoners en bezoekers van de stad hiermee aan hoe onze tieners denken over de maatschappij en is dit een aanleiding om op een verdraagzame wijze in onze wereld te gaan staan en handelen.

De volgende deelnemende scholen profileren zich hiermee als verdraagzame school:
-
 De Regenboog (60 leerlingen)
-
Katholieke Centrumscholen Sint-Truiden (445 leerlingen)
-
Koninklijk Atheneum Middenschool (232 leerlingen)
-
Koninklijk Technisch Atheneum III Hotelschool Sint-Truiden (20 leerlingen)
-
Koninklijk Technisch Atheneum Middenschool (156 leerlingen)
-
Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw Sint-Truiden (Tuinbouwschool) (164 leerlingen
-
Technicum (137 leerlingen)
-
Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw Zepperen (129 leerlingen)

De spandoeken met de positieve boodschappen van de leerlingen zijn op de volgende plaatsten te zien: Naamsesteenweg, Houtmarkt, Europaplein, Ridder de Menten de Horneplein, Zepperen, Speelhoflaan, Diestersteenweg, toegang domein Terbiest.

Verdraagzaamheid moet bij de kinderen en de jeugd beginnen. Het project ‘Tolerancia’ past hier perfect in.