“Ik ben voor betaalpolitie”

“Ik ben ook voor betaalpolitie.”, reageert Sint-Truidens burgemeester Ludwig Vandenhove op het recent voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

“Ik heb dit in het verleden al dikwijls voorgesteld, zowel als toenmalig federaal parlementslid, als in mijn huidige functie als burgemeester. Ik hoop dan ook dat er nu echt en snel werk van gemaakt wordt.

 

Het wordt tijd dat de bestaande wetgeving wordt aangepast en/of verfijnd via koninklijke besluiten, zodat er in bepaalde, specifiek omschreven situaties geld kan gevraagd worden van organisatoren voor het optreden van zowel de federale politie, als de lokale politie.
Bij het opmaken van de lijst voor welke activiteiten er al dan niet betaald moet worden, kan er een sluitend onderscheid gemaakt worden tussen privé-instanties, die veel geld verdienen en het traditionele verenigingsleven.

 

 

 

 

 

Als directeur-generaal Ludwig Sneyers van de Jupiler Pro League, nochtans een goede stadsgenoot, in ‘De Morgen’ van zaterdag 2 en zondag 3 juni 2012 zegt en ik citeer ‘Of de eventuele extra kosten haalbaar zijn, is een terechte bekommernis’, is dit echt niet ernstig.
Wat betekenen deze kosten in verhouding tot het (heel) vele geld dat er omgaat in de voetbalwereld?
Hetzelfde geldt voor het organiseren van grote concerten.
Hoe durft de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) in diezelfde krant spreken dat ‘festivals sociale organisaties zijn, die meestal op vrijwilligers steunen’?
Dat soort festivals viseer ik helemaal niet.
Buiten berichten in de media dat organisator Herman Schuermans eventueel naar de voormalige militaire basis in Brustem zou komen om er evenementen te organiseren, heb ik als burgemeester nog niets gehoord wat dit eventueel voor gevolgen zou hebben op de verkeerssituatie en wat dit zou betekenen qua extra inzet van politiemensen.
Typisch! Dat soort privébedrijven viseer ik wel.

 

 

En zijn het precies niet altijd dezelfde personen en/of instanties, die vinden dat er in België teveel belastingen moeten betaald worden en dat er teveel ambtenaren (zoals politiemensen) zijn?
Ja, behalve als ze ingezet worden om hen nog wat meer winst te laten maken.

 

 

Snel beslissen is de boodschap, hetgeen niet belet dat ik vragende partij blijf (ook al jaren!) voor een grondig parlementair en politiek debat over wat de privésector (maar) mag doen qua veiligheid. Veiligheid blijft voor mij een basistaak van de overheid.”

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Ludwig Vandenhove schrijft boek Iedereen veilig’ van 3 juli 2006 op deze website.