“Ik wil een beleid voeren rond bijen”

“Als er over bijen gesproken wordt, gebeurt dit meestal in de context van fruit.
Ik wil dit debat uitbreiden naar milieu en natuur.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

“Via de vzw Centrum Duurzaam Groen (CEDUGRO) wil ik zoveel mogelijk initiatieven nemen rond bijen in Limburgse gemeenten en steden.
De bedoeling is hierbij maximaal kinderen en jongeren (link educatie) en burgers en buurten te betrekken.

Het project ‘Bestuivers’ van de stad Hasselt kadert hierin.
De provincie Limburg geeft hiervoor een bedrag van 7.000 EUR.

Op woensdag 18 december 2013 keurde de deputatie op basis van het subsidiereglement van biodiversiteitsprojecten de uitbetaling van de tweede subsidieschijf voor het project ‘Kweek je bijen zelf! Wilde bijen’ van Bezoekerscentrum De Lieteberg in Zutendaal goed. 
De totale subsidie bedraagt 13.150,00 EUR.”

Hieronder vindt u het persbericht van Hasselts schepen Valerie Del Re en gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Hasselt wil bijen aantrekken

Op donderdag 28 november keurde de Limburgse deputatie op voorstel van gedeputeerde van leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove een subsidie goed voor deelname aan het project Bestuivers van stad Hasselt.

Stad Hasselt wil meewerken aan het voortbestaan van de wilde bijen en de huisbijen door nieuwe manieren van bijenhouden te introduceren in een stedelijke omgeving. Andere bestuivende insecten, zoals dagvlinders, zullen hier ook van profiteren.

De stad zal op meerdere sporen werken. In eerste instantie zal de groendienst haar areaal aan groen en bebloeming in vraag stellen en indien nodig om meer bijen aan te trekken, bijsturen. De 5.000 broeikasbomen die de stad Hasselt jaarlijks uitdeelt zullen in de toekomst bestaan uit bijvriendelijke planten en bomen.
Ook zal de groendienst in tal van parken kleine perceeltjes inrichten voor het plaatsen van bijenkasten.

Samen met de provincie Limburg wordt via Natuurpunt een concreet project uitgewerkt en opgestart om wilde bijen in de stad te houden.
We denken hier aan het leveren en plaatsen van insectenhotels. Er bestaan systemen van 7 meter hoge palen waaraan bovenin twee bijenkasten door middel  van een takelsysteem geplaatst worden. Zo zijn de bijen afgeschermd tegen vandalisme en moeten parkbezoekers niet bang zijn voor aan- en afvliegende bijen.”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
In het kader van plattelandsontwikkeling heb ik enkele maanden geleden een cofinanciering goedgekeurd  ter promotie en bescherming van (honing)bijen. De bedreiging voor (honing)bijen en andere bestuivers zijn echter zo talrijk dat ik hoop dat andere steden inspiratie vinden in het voorbeeld van Hasselt en zicht tot de provincie wenden voor ondersteuning.”

Stad Hasselt ziet een win-win met haar plannen rond buurtwerking. Zo kunnen participatieprojecten opgezet worden met omwonenden.  Vrijwilligers worden dan opgeleid tot imker en zorgen gezamenlijk voor de bijen.  Op deze wijze wordt bijenhouden een sociale bezigheid en door de gedeelde verantwoordelijkheid toegankelijker voor de stadsbewoners.

Schepen Valerie Del Re wil haar enthousiasme overdragen op de Hasseltse bevolking: “Een belangrijk luik van het project is het sensibiliseren van onze bevolking over het belang van bijen en andere bestuivers. Dit zullen we op verschillende manieren doen, onder andere via infoborden en een folder, op het domein van Kiewit waar onze partner Natuurpunt zit en door de liefhebbers van volkstuintjes te betrekken. Ook zullen de Hasselaars actief kunnen deelnemen aan projecten waarbij bijvoorbeeld een wijk een zwerm of een bijenkast of -paal kan adopteren.”

 

Zie onder andere Hasselt wil bijen aantrekken. www.limburg-actueel.be, 17-12-2013. Stad wil meer bijen aantrekken. Het Laatste Nieuws, 18-12-2013, p. 20.

Zie ook Bijen zijn belangrijk van 26-04-2013 op deze website.