“Praktijk is belangrijk, (zeker) ook in het politieonderwijs”

Dat zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove, bevoegd voor veiligheid en het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT).

In Limburg zetten we daar volop op in.
Vorige week hebben we daar nog een paar mooie voorbeelden van gehad.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Aspiranten van de politieschool van het PLOT ondersteunden grootschalige gerechtelijke actie

Niet minder dan 75 aspiranten van de politieschool van het PLOT werden ingezet tijdens de grootschalige gerechtelijke actie die eerder deze week plaatsvond en waarbij grote hoeveelheden drugs in beslag genomen werden.
De samenwerking tussen operationele eenheden en de politieschool is niet uitzonderlijk en zal in de toekomst nog intensiever gebeuren.

Gerechtelijke acties met een omvang als deze, vergen een grote inzet van mensen. Om voldoende capaciteit te kunnen inzetten kwam vanuit de Federale Gerechtelijke Politie enkele weken geleden de vraag voor de inzet van een groot aantal studenten", zegt Evy Rutten die de politieopleiding coördineert. Zulke vragen zijn niet zo uitzonderlijk, in de politieopleiding is er namelijk een grote noodzaak om de studenten de nodige praktijkervaring aan te bieden. Samenwerken biedt dus heel wat opportuniteiten.

De samenwerking die deze week concreet werd tijdens een grootschalig drugsonderzoek was succesvol. 220 politiemensen vielen binnen op 29 locaties voornamelijk in Limburg. De aspiranten zijn zeer enthousiast over de ervaring die ze opdeden, 56 aspirant-inspecteurs en 19 aspirant-hoofdinspecteurs namen vanuit de politieschool deel. Ook de onderzoeksrechter die bij de actie betrokken was en de directeur van de Federale Gerechtelijke Politie blikken tevreden terug op de inzet van de studenten die op deze manier kennismaken met de complexiteit en de flexibiliteit die de job van politieman of -vrouw met zich meebrengt. Bij de actie zijn vijftien cannabisplantages ontmanteld en trof men verder 150 kilogram weed aan, net als een hoeveelheid XTC pillen en speed.

Momenteel vindt in het politieonderwijs ook de voorbereiding plaats voor een nieuwe basisopleiding tot inspecteur waarbij een belangrijke klemtoon op werkplekleren zal liggen. "Samenwerking met het werkveld is essentieel om een kwaliteitsvolle opleiding aan te bieden", zegt directeur Jacky Vastmans van het PLOT, "De samenwerking in de drugsactie is een best practice op het vlak van werkplekleren, we zullen in de toekomst nog intensiever gebruik maken van dit soort werkvormen."
"We hebben een sterke politieschool in Limburg, en we zullen blijven inzetten op kwaliteitsvolle opleiding van Limburgse politieagenten.", zo laat gedeputeerde Ludwig Vandenhove weten die verantwoordelijk is voor het PLOT. "De band met het werkveld is hierbij erg belangrijk. Het feit dat Limburgse politieagenten hun eerste stappen in het beroep kunnen zetten op de bodem waar ze achteraf tewerkgesteld zullen worden, is van onnoemelijke waarde." 

Eerder deze week kwam de politieschool nog in het nieuws door de inzet van studenten bij de grootschalige zoekactie naar een vermiste persoon in politiezone Genk-As-Opglabbeek-Zutendaal (GAOZ), een actie die ook tot een succesvol resultaat leidde. Tijdens dergelijke acties worden de studenten steeds bijgestaan door ervaren opleiders en begeleiders uit het werkveld. De politieschool waakt erover dat zij op elk moment over de juiste competenties en bevoegdheden beschikken om rechtsgeldige handelingen te stellen als politieagent tijdens operationele acties.

 

Zie ook Burgerzin structureel verankeren in politieopleidingen van 31-01-2014 en 55 aspirant-inspecteurs leggen hun eed af van 17-09-2014 op deze website.