100% IJS-Antarctica en het klimaatverhaal

Op woensdag 7 februari 2018 organiseerde het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in het Kasteel van Bokrijk een lezing in de reeks 'PNC in dialoog' met als titel 100% IJS-Antarctica en het klimaatverhaal.
Spreker was Johan Lambrechts, journalist en  schrijver van het boek 'Antarctica, de Belgen op de pool'.

"Er was veel belangstelling", zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.
"Johan Lambrechts, die zelf tot nu toe driemaal op Antarctica geweest is, wist op een boeiende en laagdrempelige manier de aanwezigen te boeien. Bovendien werd de lezing begeleid met rijkelijk geïllustreerd audio- en beeldmateriaal van zijn partner Hilde Vander Linden en gekruid met heel wat anekdotes.
De spreker  heeft er het boek 'Antarctica, de Belgen op de pool' over geschreven.

Het ongerepte Antarctica is het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Maar weinig bekend is dat het continent een grote rol speelt in ons huidige en toekomstige klimaatleven.
Heel wat wetenschappelijke inzichten over de klimaatverandering zijn gebaseerd op onderzoeken die op Antarctica worden verricht.

De spreker ging eerst in op het spannende relaas van de avontuurlijke Belgische exploratie van Antarctica.
Het is onvoorstelbaar hoe meer dan 100 jaar geleden (in 1897) ontdekkingsreiziger Alain De Gerlache erin slaagde de Zuidpool te bereiken met de kennis en de technische mogelijkheden van toen. 
Daarna werd gefocust op de rol van Antarctica als het klimaatgeheugen van onze planeet en als thermometer en barometer van de gezondheidstoestand van de aarde.
Tot slot ging hij dieper in op het cruciale belang van het continent op het vlak van global warming.

Antarctica of de Zuidpool is 13 000 kilometer van hier en is het grootse natuurreservaat ter wereld.
Het ijs is er 4,5 kilometer dik en maximaal is het er -90 graden Celcius.

Er verblijven heel wat unieke dieren, zoals pinguins, zeeluipaarden en walvissen.

Inmiddels reizen er zo een 35 000 toeristen per jaar naar ginder.
In 1997 waren dat er nog maar een 1 000-tal. De druk op het continent neemt dus toe.

België was één van de eerste landen die het internationaal Antarctica-verdrag ondertekende om het continent zo ongerept mogelijk te laten en om er bijvoorbeeld geen kernproeven te doen.

Het verblijf van de Belgen op Antarctica verloopt volledig duurzaam, 'wij laten enkel voetstappen na'.

Het was een goede beleidskeuze van mij om in of vanuit het PNC regelmatig lezingen te laten doorgaan onder de titel 'PNC in dialoog'.

 

Zie ook Lezing PNC ‘100% IJS – Antarctica en het klimaatverhaal’ van 16-01-2018 en Informatieavond teken(ziekten) van 10-04-2017 op deze website.