22e Dag van het Park

“De laatste zondag van mei, dit jaar 27 mei, is het traditiegetrouw in Vlaanderen ‘Dag van het Park’, een organisatie van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap.
De stad Sint-Truiden participeert zoals elk jaar ook weer aan dit Vlaams initiatief.”, aldus schepen van leefmilieu Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove.


Hierover is in het magazine Primeur (jaargang 23, nummer 210, mei 2012) een artikel verschenen dat u hieronder vindt.                                     

22e Dag van het Park        

De laatste zondag van mei, 27 mei 2012, is het traditiegetrouw in Vlaanderen ‘Dag van het Park’, een organisatie van het Agentschap voor Natuur en Bos. Sint-Truiden organiseert ook dit jaar haar ‘Dag van het Park’ en zet daarom het stadspark in de kijker. Het thema voor dit jaar is ‘De juiste boom op de juiste plaats’. Wij polsten burgemeester Ludwig Vandehove en schepen van Leefmilieu Filip Moers naar het opzet en het programma.

Rond welk thema wordt er dit jaar gewerkt tijdens de Dag van het Park?
Filip Moers: “. Dit jaar is dat ‘De juiste boom, op de juiste plaats’. Groen in je buurt, er is al heel wat onderzoek rond gedaan. En welk deelaspect ook wordt onderzocht, de baseline van de conclusie komt altijd op hetzelfde neer: groen heft een positieve invloed op de mens en zijn omgeving.

Wat valt er zoal te beleven op zondag 27 mei 2012?
Filip Moers: “Van 14.00 uur tot 18.00 uur zijn er in het stadspark diverse activiteiten waaraan je gratis kan deelnemen. Zo kan je er terecht bij volgende infostanden:
-          infostand composteren
-          infostand rozen
-          infostand volkstuinen
-          infostand VELT
-          infostand voedselteam

Aan de kiosk kan je een demo vinden over hoe je prachtige houtsnijwerken, ook wel houtsculpturen genoemd, kan maken.

Het thema ‘De juiste boom, op de juiste plaats’ vraagt ook het juiste onderhoud. In het stadspark kan je ook kennis maken met een boomverzorger die je van naaldje tot draadje alles hierover zal uitleggen

Ook de kinderen kunnen die dag hun hartje ophalen. Zo kunnen de kinderen een mooi schilderijtje maken met natuurlijke materialen die ze kunnen terugvinden in het stadspark, bloempotjes bekleden en zo hun eigen ‘boom’ maken of een nestkastje zelf in elkaar timmeren. Uiteraard zijn er ook springkastelen, een ballonnenclown en een schminkstand.
Voor de avonturiers is er een zoektocht naar de naam van één van de oudste bomen in het stadspark. Eens de naam gevonden wacht een fijne beloning.

Zal er ook muzikaal entertainment zijn?
Ludwig Vandehove: “Terwijl je op een terrasje geniet van een hapje en een drankje, verzorgd door het Koninklijk Stedelijk Feestcomité, brengt Classic Illustration je in hogere sferen met zijn muziek.

Kortom, er zijn redenen genoeg om er een plezante dag van te maken.”

Zie onder andere ook de teksten "Stadspark van Sint-Truiden: unieke locatie!" van 31 mei 2008 en ‘Project ‘Poëzie in de bloesems’ hernieuwd en gedicht ‘Liefde in het Park’ in het stadspark’ van 7 juni 2010 op deze website.