Actie Provinciale Adviesraad Dierenwelzijn (PAD)

De Provinciale Adviesraad Dierenwelzijn (PAD) heeft vandaag actie gevoerd op een studiedag 'Huis- en zwerfkattenbeleid in de praktijk, samen naar een diervriendelijk Vlaanderen' georganiseerd door Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts in Brussel.

Gedeputeerde van Dierenwelzijn Ludwig Vandenhove: "Limburg is de provincie waar dierenwelzijnsbeleid het meest uitgebouwd is en het zwerfkattenproject is daar een mooi voorbeeld van. Toch slaagt de minister van Dierenwelzijn erin dit project dood te zwijgen. Bovendien blijft er de onzekerheid over hoeveel geld we nog gaan krijgen van Vlaanderen om een eigen dierenwelzijnsbeleid te kunnen voeren.

De ongerustheid van de PAD is dus volkomen terecht.
Ik steun hun actie."

Hieronder vindt u het persbericht.

Limburgse asielen vragen geld om uniek zwerfkattenproject te redden

Provinciale Dierenwelzijnsraad duwt minister Weyts met neus op pijnlijke feiten

Sinds de start van het Limburgse zwerfkattenplan in 2001 zijn er in totaal meer dan 50.000 katten gesteriliseerd en weer uitgezet. Honderdduizenden zwerfkittens werden hierdoor niet geboren en hoefden geen gruwelijke dood van ziekte en ontbering te sterven.15 jaar lang werd dit project financieel ondersteund door gemeenten en asielen en de Provincie Limburg.
In 2017 is er echter geen provinciaal budget meer beschikbaar om deze aanpak nog verder te ondersteunen.

Zonder financiële steun kunnen de Limburgse asielen dit project niet blijven dragen.

Een Limburgse delegatie trekt maandag naar Brussel waar de minister steden en gemeenten uitnodigt op een studiedag over zwerfkatten.

De delegatie betreurt dat het Limburgse project dat al 15 jaar lang zijn waarde bewijst, wordt doodgezwegen op deze studiedag en dringt bij minister Weyts opnieuw aan op extra financiële middelen.

Meer info over het Limburgse project vindt u in blijlage.

Contact:

Dany Grosemans, voorzitter adviesraad Dierenwelzijn. Tel: 0475/97.10.11

Philip Zurinckx, ondervoorzitter adviesraad Dierenwelzijn. Tel: 0498/31.95.38

VLAAMSE OVERHEID + MINISTER VAN DIERENWELZIJN LATEN LIMBURGSE ZWERFKATTEN IN DE STEEK

Uniek project in Vlaanderen verzwegen en in gevaar!

Elke gemeente kent het probleem van overlast door zwerfkatten. Zwerfkatten planten zich snel voort als ze niet gesteriliseerd of gecastreerd worden. Dit zorgt voor overlast in wijken, geurhinder, opengekrabde vuilniszakken, lawaaihinder en ziekten onder zwerfkatten en huiskatten. Maar zwerfkatten zorgen ook voor heel veel dierenleed. De helft van de kittens overleven het immers niet. Zij sterven een gruwelijke dood van ontbering of ziekte.

Zwerfkatten weghalen lost het probleem niet op, maar verplaatst de overlast. Lege plaatsen worden snel ingevuld door nieuwe zwerfkatten - die op hun beurt zorgen voor een overpopulatie.

Wereldwijd is aangetoond dat ‘vangen, steriliseren en terugplaatsen’ de enige efficiënte en diervriendelijke methode is in de aanpak van dit probleem.

De provincie Limburg voert als enige provincie intussen al 15 jaar een gecoördineerde zwerfkattenaanpak.

Dit Limburgse zwerfkattenproject is uniek omwille van een aantal redenen:

  1. Alle Limburgse gemeenten zijn aangesloten. Studies hebben immers aangetoond dat alleen een grensoverschrijdende aanpak werkt.
  2. Steden en gemeenten hebben hulp van dierenverenigingen. Limburg telt 5 vanggebieden waarin telkens een andere vereniging actief is. Op die manier gebeurt het vangen, verzorgen en terugzetten door specialisten.
  3. Het zwerfkattenplan wordt financieel evenredig gedragen door 3 partners. (Provincie, Gemeente, een Dierenvereniging). Per partner bedraagt de bijdrage jaarlijks gemiddeld 0.12 eurocent per inwoner.

Door deze financiële inspanningen werd heel veel dierenleed vermeden.

Als je weet dat een kattin tweemaal per jaar een nest kan hebben, met een gemiddelde van vier kittens per worp die zich op hun beurt vanaf 6 maand ook voortplanten, dan is de rekensom snel gemaakt. Het vangen/steriliseren/terugplaats-beleid heeft ervoor gezorgd dat honderdduizenden zwerfkatten niet geboren werden en hierdoor werd ontzettend veel dierenleed  vermeden.

Door deze aanpak groeide de Limburgse zwerfkattenaanpak de voorbije jaren uit tot een uniek en succesvol project.

Succesverhaal

De algemene trend is duidelijk: deze aanpak zorgt voor een duidelijke afname in meldingen op plaatsen waar het project gepromoot wordt en consequent wordt uitgevoerd. Hoe sneller meldingen doorgegeven en afgewerkt kunnen worden, hoe groter de daling in meldingen op jaarbasis.

Zo waren er in 2015 ten opzichte van 5 jaar geleden niet minder dan 1000 meldingen minder!

Ook de dierenasielen merken het verschil in meldingen van gevonden nestjes van zwerfkatten.

De zwerfkattenpopulatie neemt af en wordt gezonder. Een gezonde zwerfkat is een biologische muizen- en ongedierteverdelger.

Dat de samenwerking van de Limburgse gemeenten, de dierenasielen en de provincie in deze aanpak positieve resultaten kent, betekent niet dat het doel is bereikt. Sterker nog, het moet de aanzet en motivatie zijn, om de geleverde inspanningen verder te zetten.

En daar wringt het schoentje momenteel.

Dierenverenigingen trekken aan alarmbel

De dierenverenigingen die partner zijn in dit Limburgse project zijn bezorgd. De Vlaamse Overheid heeft sinds 2014 de provinciale fondsen aanzienlijk verminderd waardoor er sindsdien veel minder middelen zijn.

Het zwerfkattenproject in Limburg dreigt daarvan de dupe te worden.

In 2017 is er geen provinciaal budget meer beschikbaar om deze aanpak nog verder te ondersteunen en valt de Provincie als partner weg.

De asielen kunnen onmogelijk zelf deze extra kost ophoesten. Omwille van de nieuwe wettelijke verplichtingen die de Vlaamse Overheid de dierenasielen oplegt in het Kattenmeerjarenplan, staat ook hen het water aan de lippen.  Dierenasielen moeten sinds 1 september 2012 elke kat die geadopteerd wordt eerst verplicht chippen, registreren en steriliseren. Maar tegenover deze verplichting staat geen enkele financiële tussenkomst.

Minister van Dierenwelzijn. Wie gaat dat betalen?

Vandaag 13 juni werden de schepenen van de Vlaamse gemeenten op een studiedag uitgenodigd door minister Weyts om de zwerfkattenaanpak te bespreken.

Het unieke Limburgse project kwam echter niet aan bod. Onbegrijpelijk vinden de dierenverenigingen in Limburg. De zwerfkattenproblematiek vraagt immers net een grensoverschrijdende aanpak. Zwerfkatten kennen immers geen gemeentegrenzen.

Waarom wordt het voorbeeld van Limburg door de Vlaamse beleidsmakers liever stilgezwegen?

Is het omdat de toekomst van dit Limburgse project in gevaar komt door het inperken van de provinciale middelen door Vlaanderen? Zonder de provinciale tussenkomst in dit unieke en zo noodzakelijke project waarbij zowel mens als dier geholpen zijn, komt de aanpak op de helling te staan. De 270 000 euro die de provincie, de gemeenten en de dierenasielen samen jaarlijks hebben geïnvesteerd en dit intussen al meer dan 10 jaar, zijn dan voor niets geweest.

Vragen tot overleg vanuit de provinciale adviesraad voor dierenwelzijn om met het kabinet van minister Weyts de toekomst van het project te bespreken hebben enkel geleid tot het afschuiven van de verantwoordelijkheid naar provinciaal niveau.

Limburg mag de zwerfkattenaanpak blijven ondersteunen, maar Vlaanderen koppelt er geen middelen aan.

Wie gaat dat betalen?

 

Zie onder andere Zwerfkattenproject bedreigd door besparingen bij provincie. Het Belang van Limburg, 13-06-2016, p. 8.

Zie ook Minister van dierenwelzijn heeft geen geld voor dierenwelzijn van 05-02-2016 op deze website.