Adopties honden en katten

De website www.adopteereendier.be van het departement Omgeving is actief sedert oktober 2018.
Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove vroeg het aantal adopties op tot en met einde maart 2020.

In totaal gaat het om 10 667 dieren”, zegt Ludwig Vandenhove.
“De provincie West-Vlaanderen spant de kroon met 4 584 dieren.
Limburg bekleedt de 4de plaats met 1 352 dieren.

Via deze website zou het mogelijk moeten zijn om voor gans Vlaanderen een vrij goed globaal beeld te krijgen van het aantal adopties.

Maar zijn deze cijfers onderschat of overschat?
Normalerwijze zouden deze cijfers onderschat moeten zijn, omdat niet alle actieve dierenasielen werken met het computersysteem ‘Animal Shelter’ dat wordt aangeraden door de Vlaamse administratie Dierenwelzijn.
Het is via dit systeem dat het aantal adopties wordt doorgegeven door diverse dierenasielen. Vandaar misschien ook het verschil tussen de verschillende provincies. De cijfers van dierenasielen, die niet met dit systeem werken, zitten er bijgevolg niet in. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het dierenasiel in Sint-Truiden van de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden. Als de vergelijking gemaakt wordt met het totaal aantal dieren dat volgens de officiële Vlaamse statistieken jaarlijks in dierenasielen terechtkomt, valt het aantal geadopteerde dieren eveneens aan de lage kant uit.

Het werkveld zegt echter dat deze cijfers eerder overschat zijn.
Zijn dit niet de cijfers, die gewoon gepubliceerd worden en nadien als geplaatst worden doorgegeven, ook al gebeurt dit laatste niet via de officiële website, maar wel bijvoorbeeld via eigen websites van dierenasielen, facebookprofielen van dierenasielen, andere websites, personen of families, die zich persoonlijk in het asiel aanbieden, etc. Voorbeelden van andere websites: www.pets.be, www.adopteer.be, www.dierenasiel.com, www.vitus.be.  
Als een dier geplaatst wordt, wordt dit op al die plaatsen als geplaatst gemeld, hetgeen niet wil zeggen dat het via dat kanaal of die site gebeurd is. Bovendien staan er meestal slechts lage cijfers op www.adopteereendier.be, veel minder als op die andere websites.

Om exacte cijfers te krijgen, is er nog werk aan de winkel. Nochtans vertrekt elk goed beleid van een goede analyse op basis van exacte cijfers.  

Volgens het werkveld zijn er regelmatig problemen met ‘Animal Shelter’, volgens minister van Dierenwelzijn Ben Weyts is er niets aan de hand.

Eén van de voorwaarden, die de minister van Dierenwelzijn wil invoeren om dierenasielen te subsidiëren, is dat ze moeten werken via ‘Animal Shelter’.
Dat is natuurlijk een spijtige zaak voor die asielen, die met een eigen systeem werken.
Ik vind dat de minister meerdere elementen, vooral inhoudelijke en qua dienstverlening, zou moeten laten spelen om te bepalen of een dierenasiel al dan niet subsidies krijgt.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag en het antwoord .