Bergerven, een (ge)wilde brok Hoge Kempen!

Op zondag 14 juni 2015 werd het vernieuwde wandelgebied Bergerven in gebruik genomen.
Bergerven situeert zich op het grondgebied van Dilsen-Stokkem en Maaseik.

Gedeputeerde en voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) Ludwig Vandenhove was één van de sprekers.

Ludwig Vandenhove: "Welkom op deze officiële heropening van het wandelgebied Bergerven.

Moet ik Bergerven of Berg Erven zeggen?
Hier laat ik de ‘lokale specialisten’ over oordelen.

Het is voor mij eens iets anders een zondagmorgen doorbrengen in het Maasland in plaats van in Haspengouw.
In het naar hier rijden op een rustige zondagmorgen, van de ene naar de andere kant van de provincie Limburg, zie je pas hoeveel mooie natuur wij hebben. En dan hier dit prachtige Bergerven.

En als je plots paarden (...) voor je ziet hollen in het van de auto naar hier wandelen, moet je je geen zorgen maken.
Moest dat in Haspengouw zijn, zou je onmiddellijk de lokale politie en/of brandweer moeten bellen om ze terug te laten 'pakken'.

Dit wandelgebied is vernieuwd, maar tegelijkertijd zijn er ook een aantal wijzigingen aangebracht.
Voor mij het bewijs dat het niet altijd nieuw moet zijn, zoals het er tegenwoordig vaak wel aan toegaat in de maatschappij en de politiek.

Het is voor mij een bevestiging dat we in Limburg vooral moeten inzetten op wat we nu hebben qua groen en natuur.
Toeristen en bezoekers zullen maar blijven komen als alles goed onderhouden is. En alles wat er kan bijkomen, is meegenomen.

Ik ben het eens met de visie van de vertegenwoordigers van de natuurverenigingen vzw Limburgs landschap en vzw Natuurpunt dat we in zulke gebieden, zoals Bergerven, moeten blijven zoeken naar een goed evenwicht tussen natuurbeheer enerzijds en natuurbeleving en toerisme anderzijds.

Als gedeputeerde van Natuur wil ik hier nogmaals de samenwerking bepleiten tussen alle actoren.
Wij moeten ons als Limburg als een geheel verkopen en nadien zal de toerist of  de bezoeker zelf wel uitmaken welke richting zij/hij uitgaat (bijvoorbeeld Nationaal Park Hoge Kempen, Duinengordel, Bosland, Haspengouw, etc.).
Al de hier aanwezige en participerende verenigingen zijn geen concurrenten voor elkaar, die zitten elders. SAMEN werken is dus de boodschap. 

Ik wil hier andermaal het belang van de Regionale Landschappen (RL) benadrukken, zeker nu hun voortbestaan op  de helling staat.
De RL slagen er precies in om alle partners in de OPEN ruimte te laten samenwerken in nauw contact met de gemeenten.
Nu gemeenten het financieel steeds moeilijker krijgen, zouden RL precies meer bevoegdheden en taken moeten krijgen. Zo niet dreigt er heel wat minder aandacht te zijn voor groen, milieu en natuur. 

Tot slot wil ik nog een oproep doen voor een verdere uitbreiding van het Nationaal Park Hoge Kempen in Noordelijke richting.
Zonder mij in de plaats van Dilsen-Stokkem of Maaseik te willen plaatsen, denk ik dat we in Limburg gebruik moeten maken van deze sterke merknaam, die ons op het vlak van natuur nog meer op de (inter)nationale kaart kan zetten."

Zie www.RLHK.be en www.facebook.be/nationaalpark.  

Zie onder andere Vernieuwde routes in wandelgebied Bergerven geopend. Het Laatste Nieuws, 15-06-2015, p. 16.

Zie ook Ludwig Vandenhove in Landschapskrant Kempen en Maasland van 26-05-2015 en Weert en Kempen~Broek: de groenste regio van de wereld van 25-09-2014 op deze website.