Bevers verspreiden zich in Limburg

“Natuur en economie, in dit geval landbouw, moeten we en zijn te verzoenen, maar dit blijft moeilijk. Neem nu het voorbeeld van de bevers, die de laatste tijd op een aantal plaatsen in Limburg opduiken.”, zegt gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht dat werd verspreid op woensdag 2 oktober 2013.

BEVERS VERSPREIDEN ZICH OVER LIMBURG

De waterbeheerders krijgen de laatste tijd steeds meer klachten van omwonenden, landbouwers en eigenaars in verband met bevers op de onbevaarbare waterlopen.

Bevers maken dammen op waterlopen om stroomopwaarts voldoende water te hebben om de toegang voor hun holen af te schermen. Ze gebruiken hiervoor meestal bomen en takken uit de omgeving. Soms ontstaan hierdoor overstromingen stroomopwaarts de dam en worden akkers of landerijen onder water gezet met schade voor gevolg.
De waterloopbeheerder probeert die schade te minimaliseren maar moet er mee rekening houden dat de bever een beschermde diersoort is. Gedeputeerde voor milieu en natuur en voor waterbeheer Ludwig Vandenhove legt uit: “Om beverdammen te mogen verwijderen of aan te passen is het nodig om bij het Agentschap Natuur en Bos een afwijking aan te vragen van het soortenbeschermingsbesluit.  Soms is het mogelijk om een buizenstelsel te steken door de dam zodat er toch nog voldoende water kan passeren en zodat er zich geen overstromingen voordoen en het waterpeil voldoende laag gehouden wordt. Bij hoog water kunnen deze buizen echter het debiet ook niet verwerken en treden er toch overstromingen op. Ook verplaatst de bever zich nogal eens zodat er volledig opnieuw moet begonnen worden. Achter de dammen drijft ook alle vuil samen en meestal moeten ook hele ladingen plastic uit de beek gevist worden.”

Nadat er al enige tijd geleden bevers gesignaleerd werden in de vallei van de Aabeek in Bocholt en de Jeker in Tongeren, is de bever zijn optocht ook begonnen op kleinere waterlopen. Vorig jaar werd een probleem gesignaleerd op de Goerenbeek in Lummen in natuurgebied. Ook op de Lozerbroekbeek en de Lossing tussen Bocholt en Molenbeersel is de bever actief en bouwt dammen. Dit jaar werd door de provincie vooral gewerkt aan de dam op  de Witbeek en de Raambeek op de Nederlandse grens. Deze dam werd na een afwijkingsaanvraag reeds meerdere malen verlaagd, ook al eens volledig verwijderd, maar de bever keert terug. Ook deze dam zal binnenkort opnieuw aangepakt worden.  

Het meest recente probleem is opgedoken op de Vrietselbeek in Dilsen-Stokkem in een woonbuurt. “Omdat deze waterloop gevoed wordt door het kanaal kon wel de toevoer enigszins beperkt worden, maar beperkte overstromingen zetten zich door in de aangrenzende tuinen. Gisteren werd een aanvraag tot afwijking ingediend, deze is vandaag toegekend en morgen zal de dam verwijderd worden. Dit wordt herhaald tot de bever vertrekt. Juist omdat de Vrietselbeek alleen gevoed wordt door het kanaal en het toevoerdebiet beperkt is, kan hier tijdelijk wel met een buis gewerkt worden om het waterpeil onder controle te houden zolang het niet te hard regent.”, besluit gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
Het is niet altijd evident om een goed evenwicht  te vinden tussen natuurbescherming en wat nuttig is voor het maatschappelijk en/of economisch gegeven.”

 

Zie onder andere Aannemer moet beverdam in Lanklaar afbreken. Het Nieuwsblad, 03-10-2013, p.23. Beverdam doet tuinen overstromen. Het Belang van Limburg, 03-10-2013.

Zie ook ‘In de Ban van de Bever’ van 09-07-2013 op deze website.

 

Tags: