Bijkomende octopuspalen in Sint-Truidense schoolomgevingen

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft samen met de gemeentebesturen van Gingelom en Nieuwerkerken en met het stadsbestuur van Sint-Truiden het initiatief genomen om aan iedere school een octopuspaal te plaatsen.

De eerste reeks palen verschenen vorig schooljaar reeds in het straatbeeld.
Nu, bij het begin van het nieuwe schooljaar, is de volgende reeks scholen aan de beurt: de vrije basisschool Het Blavierke in Zepperen, de vrije basisschool De Boomhut in Aalst, de vrije basisschool Klim-Op in Kortenbos, de vrije basisschool ’t Vlindertje in Velm, de vrije basisschool ’t Zonnetje in Melveren en de gemeenschapsbasisschool Gelinden.

 

Voor het nog meer herkenbaar maken van de schoolomgevingen, ontwikkelde de Voetgangersbeweging het octopusbaken.
Met zijn felle kleuren laat de octopuspaal de schoolomgevingen beter opvallen.
Weggebruikers worden eraan herinnerd dat ze zich nabij een schoolpoort bevinden en dat ze hun rijgedrag moeten aanpassen: ‘Als je de octopus ziet, weet je dat er kinderen in de buurt zijn!’

 

 

 

 

 

Naast deze octopuspalen worden de provinciale affiches rond de thema-actie ‘Veilig schoolverkeer’ aan de scholen overhandigd.
Deze provinciale verkeersactie loopt van donderdag 15 september tot en met zaterdag 15 oktober 2011.
Deze actie wil de voorbeeldfunctie van ouders en leerkrachten in het verkeer benadrukken en op deze manier de verkeersveiligheid rond de scholen verhogen.

 

 

“Het creëren van een verkeersveilige schoolomgeving, door onder andere het plaatsen van octopussignalisatie, maakt duurzame mobiliteit mogelijk.
Sinds verscheidene jaren werken de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en het stadsbestuur van Sint-Truiden aan een duurzame schoolomgeving.
Hierbij komen zowel educatieve en sensibiliserende, als infrastructurele maatregelen aan bod. Jaarlijkse activiteiten, zoals de autoluwe schoolweek met de dag van de jonge fietser, fietscontroles, de verkeersparken, die kunnen ontleend worden enz. zijn hier maar enkele voorbeelden van.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

 

 

Symbolisch werd de eerste octopuspaal van de nieuwe reeks ingehuldigd op donderdag 15 september 2011 aan de schoolpoort van de vrije basisschool ’t Zonnetje in Melveren.
Burgemeester
Ludwig Vandenhove was erbij.

 

 

Zie onder andere ook de cartoon ‘OCTOPUS in Sint-Truiden!’ van 25 april 2011 op deze website.