Burgers overtuigen!

Dat schrijft burgemeester
Ludwig Vandenhove in het voorwoord voor het lentenummer 2012 van B Flash, het trimestrieel informatieblad van B Plus.

Ludwig Vandenhove is voorzitter van B Plus.

“Precies daarom moeten er (meer) initiatieven komen waarbij de burgers er zelf opnieuw meer van overtuigd geraken dat de staat enkel kan hervormd worden binnen de structuur van België, omdat elk ander scenario minder goed is, minder functioneel is en minder sociaal en solidair is.”, zegt
Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de integrale tekst van het artikel.

Beste lezer

Dit voorwoord wordt geschreven met de verslaggeving van ‘De Ronde van Vlaanderen’ op de radio en de televisie op de achtergrond.
Voor mij blijft dit één van de belangrijkste ééndagswedstrijden in het wielrennen ter wereld, dus een echt (inter)nationaal gebeuren.
Als ik dit weekend de Vlaamse media volg, is het alsof de Vlaamse feestdag niet op 11 juli valt, maar vandaag op zondag 1 april.
Het zegt veel over het gevoel wat op dit moment overheerst in Vlaanderen, ook als er gesproken wordt over de toekomst van België.

Als B Plus moeten onze programmapunten blijven vooropstaan, maar moeten we beseffen dat zelfs onze aanhangers, leden en sympathisanten, afhankelijk of ze in Brussel, het Duitstalig landsgedeelte, Wallonië of Vlaanderen leven, een enigszins ander denkpatroon hebben.
Dat valt mij steeds op als ik als Vlaming in een ander landsgedeelte kom, zoals op woensdag 7 maart 2012 toen ik in Borgworm was naar aanleiding van het bezoek van Koningin Paola en Koning Albert II (zie ‘
Ludwig Vandenhove in Borgworm’ op www.ludwigvandenhove.be) of op donderdag 29 maart 2012 toen ik in Brussel was naar aanleiding van het heropstarten van B Plus Brussel.

Dit is niet nieuw, ook al denken sommigen dat of willen ze ons dat doen geloven.
Er zijn altijd al - dat is onderdeel van de geschiedenis van ons land - cultuur- en andere verschillen geweest binnen België.
Op zich is dat niet erg als er maar wederzijds respect voor elkaar is en als dat in Belgische context kan blijven gebeuren.
Alleen wordt dit de laatste jaren heel sterk politiek vertaald en als gevolg daarvan ook bij de media en de publieke opinie en zo bij de bevolking of vice versa.
De volgorde mag u zelf bepalen.
Zelfs in mijn eigen Sint-Truiden, dat dichtbij de taalgrens ligt en dat elk weekend heel wat Walen op bezoek krijgt om te winkelen en/of om de horeca te bezoeken, merk ik dat aan de gemiddelde inwoner.

Precies daarom moeten er (meer) initiatieven komen waarbij de burgers er zelf opnieuw meer van overtuigd geraken dat de staat enkel kan hervormd worden binnen de structuur van België, omdat elk ander scenario minder goed is, minder functioneel is en minder sociaal en solidair is.
Als B Plus moeten we op deze idee blijven hameren en de diverse overheden en andere instanties blijven aanzetten om hierop in te zetten.
Als organisatie zelf zijn we financieel en structureel niet sterk genoeg om dit zelf te organiseren.  
Dit geldt voor de media, culturele uitwisselingen of gezamenlijke culturele initiatieven, etc., maar zeker ook voor gemeenten en steden.
Met de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 in het verschiet moeten we hier als B Plus extra aandacht aan besteden.
Wij zullen in de komende weken trachten een aantal specifieke initiatieven uit te werken, die de politieke partijen in hun programma’s voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen kunnen schrijven.
Waarom worden er jumelages, samenwerkingsverbanden en/of stedenbanden gemaakt met gemeenten en steden uit de Derde Wereld of de Europese Unie en niet of veel minder met Belgische gemeenten en steden uit een andere gemeenschap of een ander gewest? Hier zijn nochtans evengoed uitwisselingen met jongeren en studenten mogelijk om bijvoorbeeld de Franse of de Nederlandse taal te leren.
Het succes van de zogeheten immersiescholen in Wallonië en de talrijke Waalse kinderen, die schoollopen in Vlaamse gemeenten en steden over de taalgrens zijn hiervan het beste bewijs dat dit perfect kan functioneren.   

Op zaterdag 9 juni 2012 organiseren wij een colloquium over de toekomst van België met de bedoeling het politieke en maatschappelijke debat over de huidige plannen van de staatshervorming mee te activeren en te beïnvloeden.

De NV-A en de electorale sterkte van deze politieke formatie in Vlaanderen en in mindere mate dezelfde tendens met het FDF in Brussel bepalen sterk mee het beeld van beide regio’s in Wallonië en in de Duitstalige gemeenschap. Nochtans moeten in Vlaanderen de CD&V en zeker sommige kopstukken ervan op bepaalde ogenblikken niet onderdoen voor de NV-A. Typerend in dat verband is bijvoorbeeld de reactie van Vlaams minister-president Kris Peeters op de mening van CD&V-vice-premier (in de federale regering) Steven Vanackere  dat de splitsing van de politieke partijen een historische vergissing geweest is.
Ik citeer Kris Peeters in ‘Het Laatste Nieuws’ van zaterdag 31 maart en zondag 1 april 2012: “Onze partij streeft al sinds 2001 naar een confederaal België.
Achter dat standpunt hoort elke CD&V-mandataris zich te scharen.”
Kris Peeters fluit zo niet alleen Steven Vanackere terug, hij belet hem zelfs zijn gedacht te zeggen over een bepaald historisch feit.
Persoonlijk deel ik de mening van Steven Vanackere. Bovendien past dit perfect in het pleidooi van B Plus voor een federale kieskring. Of om het met de woorden te zeggen van docent
Alain Van Hiel van de Rijksuniversiteit Gent (RUG) op ‘Knack.be’ op vrijdag 29 maart 2012: “De Belgische constructiefout: het gebrek aan nationale partijen.”

Er zijn in de wereld heel wat landen, die uit sterke regio’s bestaan, maar waar er een politiek bestel met nationale partijen is, zoals Duitsland, de Verenigde Staten en Zwitserland. Daarenboven proberen ideologieën en partijen in Europees verband precies nauwer samen te werken, dus de omgekeerde tendens.
Waarom zou dit op Belgisch niveau dan onlogisch zijn?

Veel leesgenot!

Ludwig Vandenhove
voorzitter B Plus  
burgemeester stad Sint-Truiden

Wie een digitaal exemplaar wenst van de nieuwsbrief kan mailen naar burgemeester@sint-truiden.be .

Zie ook de tekst ‘Attent blijven…!’ van 17 januari 2012 op deze website.