Buurtcomités krijgen bierkaartjes en placemats!

Vanaf nu krijgen buurt- en wijkcomités gratis bierkaartjes en placemats van de preventiedienst en de integratiedienst indien zij activiteiten organiseren.
De idee komt van burgemeester
Ludwig Vandenhove, preventieambtenaar Kim Herbots werkte het hele concept uit.
 

 

 

Burgemeester
Ludwig Vandenhove: “Buurtcontacten vormen een belangrijk aspect in het verhogen van het ‘zich goed voelen in de buurt’
. Kortom, ze bevorderen de leefbaarheid.

In buurten en wijken, waar burgers met elkaar communiceren, worden beperkte overlast of kleine ergernissen bespreekbaar en verhoogt het subjectief veiligheidsgevoel.
Sint-Truiden beet in 1996, als eerste stad in Vlaanderen, de spits af met een reglement voor buurtactivering.”.

 

In 2011 werd (tot nu toe) voor maar liefst 114 activiteiten een buurtactiveringspremie toegekend, waarvan 40 in de zomer.
Niet enkel in de zomermaanden kent deze premie een succes, maar ook tijdens de wintermaanden vragen heel wat buurten een subsidie aan, onder andere voor halloweentochten en kerst- en/of nieuwjaarsdrinks.

 

 

Een buurtactiviteit is de ideale gelegenheid om iedereen in de buurt te leren kennen: jong, oud, dik, dun, autochtoon, allochtoon, klein, groot, etc.
Dit kan het feest alleen maar boeiender en kleurrijker maken.

 

 

 

 

“Om organisatoren van buurtfeesten niet enkel financieel te helpen, maar ook praktisch, ontwikkelde de preventiedienst, in samenwerking met de integratiedienst, bierkaartjes en placemats.
De bedoeling is enerzijds om de aanwezigen op het buurtfeest te laten weten dat deze activiteit ondersteund wordt door het stadsbestuur van Sint-Truiden en de gemeentebesturen van Gingelom en/of Nieuwerkerken en anderzijds om de aanwezigen erop te wijzen dat een buurtactiviteit de uitgelezen kans is om iedereen in de buurt te leren kennen, zonder onderscheid van achtergrond, geloof, herkomst, uiterlijk, etc.”, zegt
Ludwig Vandenhove.

Bovendien is de placemat zo ontworpen dat de kinderen die kunnen inkleuren. Bij elke buurtactiviteit worden dan ook kleurpotloden bezorgd.”

 

 

 

 

De bierkaartjes en de placemats werden officieel voorgesteld tijdens de buurtbarbecue op zaterdag 2 juli 2011 in de Boudewijnlaan/Fabiolalaan/Filipslaan.
Schepen
Filip Moers en burgemeester
Ludwig Vandenhove waren erbij, zoals op de meeste buurtactiviteiten.

Ter illustratie: op diezelfde avond bezocht burgemeester
Ludwig Vandenhove, samen met schepen
Filip Moers, in totaal zes buurtfeesten, meer bepaald in de Koningin Astridstraat/Leopoldstraat, de Abdijstraat/Gasthuisstraat, de Boudewijnlaan/Fabiolalaan/Filipslaan, de Steenbergstraat, de Drie Gezustersstraat en in Kerkom de barbecue van de wielertoeristenclub Sint-Martinus.

Schepen
Filip Moers bezocht daarna nog drie buurtfeesten, namelijk in de Hofstraat, de Merelstraat en de Overbroekstraat.

 

 

 

 

 

Voor meer informatie over de werking van de buurtcomités en de bierkaartjes/placemats kan u steeds terecht in de preventiewinkel, Sluisberg 1, 3800 Sint-Truiden (tel. 011-70 19 90) of u kan de website www.preventie-sint-truiden.be raadplegen.

 

 

 

 

Hierover is een artikel verschenen in Het Laatste Nieuws van vrijdag 8 juli 2011.