Creatieve natuurverbindingen

Op maandag 5 mei 2014 reikte gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove prijzen uit aan de leerlingen, die de wedstrijd “natuur verbinden” gewonnen hebben in het Sint-Jozefinstituut Bokrijk in Genk (Hasseltsesteenweg 383).

Ludwig Vandenhove: “Initiatieven als deze zorgen ervoor dat kinderen in de scholen zeer jong vertrouwd raken met onderwerpen als milieu, natuur, duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking, enz. En dat deze onderwerpen zeer creatief benaderen, blijkt uit deze wedstrijd.”

Hieronder vindt u het volledige persbericht.

Leerlingen Sint-Jozefinstituut te Bokrijk winnen prijs met creatieve natuurverbindingen

Het Sint-Jozefinstituut te Bokrijk heeft samen met het Provinciaal Natuurcentrum een wedstrijd gehouden om de noodzaak van het verbinden van natuurgebieden in de kijker te zetten. De opdracht was om de natuurverbinding tussen de twee Limburgse parels, Het Wik en De Maten, zo creatief mogelijk in beeld te brengen.

De prijzen, een uitstap naar Pairi Daiza voor de beste inzending per graad, werden op maandag 5 mei 2014 aan de winnaars uitgereikt door gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove.

Het Wik en De Maten zijn twee voorbeelden van de vele Limburgse natuurparels die Europese bescherming genieten. Het is zeer belangrijk dat deze gebieden met andere omliggende natuurgebieden verbonden worden d.m.v. een natuurverbinding.

Een natuurverbinding bestaat uit een snoer van stapstenen (kleine groene leef- en rustplekken) met voldoende voedsel, water en bescherming, verbonden door geleidende elementen zoals sloten en houtkanten.

De verschillende populaties planten en dieren in een natuurgebied mogen immers niet geïsoleerd geraken. Tussen verschillende populaties binnen één soort is uitwisseling noodzakelijk om onder andere inteelt te voorkomen en milieustress op te vangen.

De realisatie van de natuurverbinding tussen Het Wik en De Maten is een belangrijke doelstelling van het Strategische Open Ruimte Project “Diversiteit in De Wijers”, een samenwerking tussen de provincie Limburg, de Vlaamse Landmaatschappij en het departement Ruimte Vlaanderen.

In het kader van dit project wil het Sint-Jozefinstituut samen met de stad Genk en Natuurpunt twee stapstenen binnen deze natuurverbinding inrichten: een stapsteen op hun schoolterrein en een stapsteen op het terrein van de stad Genk tegen de Heiwijerbeek.

Bij de inrichting wordt er rekening gehouden met de eisen van de doelsoorten van de natuurverbinding Het Wik - De Maten. De stapstenen worden opener gemaakt, graslanden worden verschraald om meer nectarplanten te krijgen, bestaande vijvers worden ecologisch hersteld en enkele poelen worden aangelegd.

Gekoppeld aan de inrichting van deze stapstenen hebben het Limburgs veldstudiecentrum en het Sint-Jozefinstituut ook een meerjarig educatief project uitgewerkt rond de noodzaak van “natuur verbinden”. Dit project sluit bovendien perfect aan bij de MOS-werking (Milieuzorg Op School) van de school waarin ze nu streeft naar het behalen van de felbegeerde Groene Vlag van Eco-schools, een erkenning voor scholen die op het hoogste niveau aan milieuzorg blijven werken.

Ludwig Vandenhove: “De leerlingen van deze MOS-school worden actief betrokken bij de inrichting van de stapstenen en de hele natuurverbinding Het Wik - De Maten. Ze raken meer vertrouwd met de theorie en de noodzaak van natuur verbinden via presentaties, brainstorming en opzoekwerk op het internet. Ze denken mee over de inrichting van de stapstenen en werken mee aan het onderhoud. Ze brengen de biodiversiteit in kaart voor en na de inrichting. Verder communiceren ze over natuur verbinden d.m.v. het uitwerken van een excursie langs de natuurverbinding, het uitwerking van een educatief spel voor de lagere graad, het plaatsen van infoborden langs wandelroutes en de organisatie van een wedstrijd rond natuur verbinden.

Dit is weeral een mooi voorbeeld dat de jeugd wel degelijk warm loopt voor de natuur en milieubewust en creatief denkt.” 

De wedstrijd “natuur verbinden” werd 30 april afgerond. Op maandag 5 mei 2014 werden de winnaars - één per graad - bekend gemaakt en kregen ze door gedeputeerde Ludwig Vandenhove hun prijs overhandigd: een uitstap naar Pairi Daiza met 3 vrienden.

Op de foto (© Robin Reynders) zien we van links naar rechts:
Cas Londero (1° graad), Kelly Knes (3° graad), gedeputeerde Ludwig Vandenhove, Lore Ceyssens (3° graad), Thibo Rerren (2° graad), Wout Loyens (1° graad) (hierachter Guy Willems, Adjunct-directeur), Katrien Hendrickx (PNC), Nathalie Bas (leerkracht)

 

Zie ook MOS-inspiratieboek voorgesteld van 20-03-2014 op deze website.