De foorreizigers blijven mijn vrienden

“Van 1995 tot en met 2012 ben ik burgemeester van Sint-Truiden geweest.
Ik heb in die periode heel wat vrienden voor het leven gemaakt onder de kermismensen”, zegt Ludwig Vandenhove, die momenteel gedeputeerde voor de provincie Limburg is.
“Ik heb vaak hard gediscussieerd met de foorreizigers, maar eens hun woord gegeven, kan je er blijven op rekenen.”

Ludwig Vandenhove is bij de komende verkiezingen van zondag 14 oktober 2018 zowel kandidaat bij de provincieraadsverkiezingen in het arrondissement Hasselt(-Sint-Truiden), als bij de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Sint-Truiden.
“Ja, ik zou graag opnieuw burgemeester van Sint-Truiden worden”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Het is de moeilijkste, maar de mooiste politieke functie die er is.
Altijd tussen de mensen zijn, snel de uitvoering van uw beslissingen zien, kleine - maar voor de burger belangrijke - problemen kunnen oplossen, kortom, ‘wereldberoemd in eigen stad’.”

In de periode dat Ludwig Vandenhove senator en federaal volksvertegenwoordiger was, heeft hij sterk toe bijgedragen dat er uiteindelijk een statuut kwam  voor de ambulante handel.
Hij pleegde toen heel intensief overleg met de marktkramers en de foorreizigers.

“Kermissen worden meer en meer een probleemsector, onder andere door het succes van de pretparken. Daarom moeten we er als overheid iets aan doen. Ik denk dan vooral aan de buurt- en wijkkermissen, die nochtans heel belangrijk  zijn voor het sociale leven. In mijn periode als burgemeester had ik bijvoorbeeld ingevoerd, dat op maandagnamiddag de kinderen van de lokale school naar de kermis konden via een tussenkomst van de stad per kind. Zo sloegen we twee vliegen in één klap: kinderen opnieuw laten kennismaken met de kermis en verzekerde inkomsten voor de foorreizigers.
Dit zou op zoveel mogelijk plaatsen moeten ingevoerd worden. Bovendien zouden vanuit de gemeenten en provincies subsidies kunnen voorzien worden, bijvoorbeeld onder de vorm van erfgoed.
Wat is er meer folklore en erfgoed dan kermissen?
Gemeenten en steden proberen elkaar de loef af te steken met city-marketing, waarbij er het ganse jaar door, vaak dure, evenementen georganiseerd worden.
Waarom hier niet meer kermisattracties in incorporeren?

Foorreizigers zouden ook meer structureel betrokken moeten worden bij het middenstandsoverleg in gemeenten en steden.
Voor mij zijn foorreizigers en marktkramers middenstanders zoals alle anderen.
Wegenwerken, verkeersaanpassingen, evenementen die georganiseerd worden, specifieke acties zoals kortingen of spaarkaarten: waarom worden foorreizigers daar niet (meer) bij betrokken?

Voor mij zijn dit punten die ik altijd zal verdedigen, welke politieke functie ik ook uitoefen.

De foorreizigers zullen altijd op mij kunnen rekenen.

 

Zie ook Buurtkermissen: nieuw leven inblazen van 02-08-2017 en Kermis hoort bij Sint-Truiden! van 11-02-2016 op deze website.