De wereld (van veiligheid en justitie) op zijn kop?

“Ik kan niets anders besluiten als ik de laatste dagen de berichtgeving in de media volg over de opleidingen voor Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS)-ambtenaren”, zegt gedeputeerde van Veiligheid en verantwoordelijke voor het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) Ludwig Vandenhove.

De feiten.
De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) laat weten dat er geen GAS-ambtenaren meer kunnen opgeleid worden, omdat ‘de provinciale opleidingsscholen een punt achter de cursus zetten, omdat ze er geld aan verliezen’. (1)
Minister Jan Jambon antwoordt dat hij onderzoekt om één Vlaamse opleiding te organiseren. (2)

“Onvoorstelbaar”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Dat is inderdaad de wereld op zijn kop.”

“Ondanks 1,5 jaar aandringen bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is er nog altijd geen duidelijkheid rond de toekomst van het veiligheidsopleidingen in het algemeen en het politieonderwijs in het bijzonder.
Hoewel dit een federale bevoegdheid is, hebben de provincies dit in het verleden voor een groot stuk gefinancierd.
Nu is het onduidelijk of de provincies hier in de toekomst nog geld gaan voor krijgen via de dotatie van de Vlaamse overheid.

Hierover zijn er al verschillende persoonlijke gesprekken met de Minister geweest, onder andere nog op maandag 7 december 2015 met alle Vlaamse politiescholen samen.
Tot op vandaag zonde enig concreet resultaat. Integendeel, de onzekerheid wordt elke dag groter.

In het verleden hebben de provinciale politiescholen altijd ingestaan voor de opleiding van de sanctionerende ambtenaren in het kader van de GAS-wetgeving en zij willen dat in de toekomst graag blijven doen, maar dan moeten ze daar wel middelen voor krijgen. Bovendien heeft geen enkele politieschool en zeker het PLOT niet gezegd dat ze die opleiding niet meer willen doen.
Zij wijzen enkel op het algemeen financieel probleem waarin de opleidingsinstellingen terecht zijn gekomen.
Als het VVSG en/of het kabinet van de Minister over kandidaten beschikt om de opleiding te volgen, mogen ze die altijd doorspelen.

De Procureur des Konings Guido Vermeiren in Limburg heeft recent nog opgeroepen dat gemeenten en politiezones precies meer met GAS zouden moeten werken, precies om het parket te ontlasten. (3)
Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn.

En minister Jan Jambon vergeet blijkbaar ook dat politie en dus ook de opleidingen nog altijd een federale bevoegdheid zijn.
Ik begrijp dat hij als N-VA-er pleit om deze bevoegdheid te regionaliseren, maar daarover staat niets in het regeerakkoord.

Een degelijk veiligheidsbeleid vraagt goed opgeleide mensen.
Is het toeval of niet dat er met geen woord gerept wordt over opleiding in de nota over de kerntaken, die onlangs in het federale parlement is voorgesteld?.

Hoe langer, hoe minder begrijp ik waar deze regering met veiligheid en justitie naartoe wil. Veiligheid en justitie zijn toch bij uitstek basistaken van de overheid.”

 

  1. Gemeente die nog wil starten met GAS-boetes komt te laat. Het Belang van Limburg, 11-02-2016, p. 5.
  2. Oplossing in de maak voor verplichte GAS-opleiding. Het Belang van Limburg, 12-02-2016, p. 6.
  3. “We schuiven overlast niet van ons af”. Het Belang van Limburg, HBvLPLUS, Dossier, 23-01-2016, p. 4. Gemeenten niet opgezet met nieuwe GAS-taak. Het Belang van Limburg, HBvLPLUS, Dossier, 23-01-2016, p. 2.

 

Zie onder andere Is het einde van de GAS-boetes in zicht? www.tvl.be, 15-02-2016. Vandenhove misnoegd over aanhoudende onduidelijkheid in politieonderwijs. www.limburg-actueel.be, 15-02-2016.

Zie ook ‘Een kijk op milieuhandhaving in Limburg’ van 09-10-2015 en Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) van 01-007-2014 op deze website.