Decreet zonevreemde bossen: snel beslissen!

“1/3 van  de bossen in Vlaanderen is juridisch niet of onvoldoende beschermd en wordt met kapping bedreigd.
Het gaat in het totaal over meer dan 63 000 ha”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.

De Vlaamse regering moet de moed hebben om hier snel een principiële, globale beslissing (in één decreet, niet over elk perceel afzonderlijk) over te nemen en te beginnen met een planmatige en volgehouden uitvoering  op het terrein.
Ik hoop dat de Vlaamse regering hier morgen vrijdag 3 juni 2016 de nodige knopen over doorhakt”, aldus Ludwig Vandenhove.

“1/3 van de bossen in Vlaanderen (meer dan 63 000 ha) ligt zonevreemd.
Dat zijn bossen, die het Vlaamse bestemmingsplan een andere stedenbouwkundige invulling toekent, zoals industrie, landbouw of woonuitbreidingsgebied.
Als er niets gebeurt, dreigen zij te verdwijnen.

Zonevreemde bossen moeten een betere bescherming krijgen.
Er ligt nu voor om 12 000 ha te beschermen van de 63 000 ha ecologisch waardevol bos dat nu nog zone vreemd is.
Vlaanderen is nu al één van  de meest bosarme regio’s in Europa en blijft een netto-ontbosser. Er wordt immers te weinig gekapt groen gecompenseerd. (1)

Van de 54 287 ha bos in Limburg (Boswijzer 2013) is ongeveer 70% (38 000 ha) privé-eigendom. Van dat bosareaal valt heel wat bos op het gewestplan onder een andere bestemming dan bos of natuurgebied.

Vooral in Zuid-Limburg (Haspengouw) ligt een groot aandeel van alle bossen in agrarisch gebied (het grootste aandeel van bijkomende bebossingen, die in de tweede helft van de twintigste eeuw gebeurden).
Lokaal loopt dit percentage op tot meer dan 50 % van al het bos in een gebied.
In Noord-Limburg liggen de meeste zonevreemde bossen op bouwgronden (woonuitbreidingsgebied), maar ook in belangrijke mate op industrie- en landbouwgronden.

Uitgesproken voorbeeld is het Muggenbosje in Nieuwerkerken: een uitzonderlijk ecologisch waardevol bosrelict van 1,9 ha. waarvan 1/4 niet onder bosgebied maar onder woonuitbreidingsgebied valt. Ook een 2 ha-groot bos in Houthalen-centrum, dat in woongebied valt, is een concreet voorbeeld.

Op heel wat bouwgronden kan een ontbossing met vrijstelling van boscompensatie worden bekomen. Waar wel gecompenseerd moet worden, is zelfs mét compensatie  een ontbossing af te raden volgens de adviezen van de Europese Commissie af te raden (bestaand bos kappen en herplanten gaat nooit alle ecosysteemdiensten kunnen vervangen). Het voorkomen van elke ontbossing zou zelfs voor overheden één van de belangrijkste vormen zijn om waardevermindering van de rijkdom van de regio (onder vorm van de quasi onbetaalbare financiële waarde die bestaand bos voor ecosysteemdiensten heeft).”

Ludwig Vandenhove gaf hierover gisteren een interview op Radio 2 Limburg.

 

(1) Groen: ‘Een derde Vlaamse bossen met kap bedreigd’. De Morgen, 01-06-2016, p. 7.

 

Zie ook Brief minister Joke Schauvliege van 10-05-2016,  FSC, hét keurmerk voor papier en hout van 27-04-2016 en 9de Contactdag Limburgse Bosgroepen van 09-04-2016 op deze website.