Dikketruiendag

Op vrijdag 14 februari 2014 organiseren Milieuzorg Op School (MOS) en Ecocampus de 10de editie van Dikketruiendag.
Het thema voor 2014 is ‘Word CO2 speurder!’ en zet ons aan om verder te kijken dan de directe CO2-uitstoot.

Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove is grote voorstander van dit soort sensibiliseringscampagnes.

“Initiatieven als MOS zorgen ervoor dat kinderen in de scholen zeer jong vertrouwd raken met onderwerpen als milieu, natuur, duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking, enz.
Inspelen op internationale acties zoals Dikketruiendag geeft een extra boost.”, aldus Ludwig Vandenhove.  

Het volledige persbericht vindt u hieronder.

10de verjaardag van Dikketruiendag

Op 14 februari 2014 organiseren Milieuzorg Op School (MOS) en Ecocampus de 10de editie van Dikketruiendag. Wat startte als een symbolische actie om het Kyotoverdrag in de verf te zetten, is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in de MOS-scholen. De campagne mikt vooral op eenvoudige maatregelen die daarna op een structurele wijze volgehouden kunnen worden: lichten doven bij het verlaten van een lokaal, toestellen uitschakelen na gebruik, de verwarming correct afstellen, ... . De scholen zetten op Dikketruiendag ook allerlei ludieke en educatieve acties op touw.

Het thema voor 2014, ‘Word CO2 speurder!’, zet ons aan om verder te kijken dan de directe CO2-uitstoot als gevolg van verwarming, verlichting en transport. Ook de productie van alle spulletjes die we in huis halen zorgt voor een grote CO2-uitstoot. Daarom gaat het (truffel)varken in het campagne-beeld op zoek naar spullen in een jeugdkamer die een grote CO2-uitstoot veroorzaakten bij vervaardiging …

Om de MOS-leerlingen hierover te laten nadenken en spelenderwijs te laten zoeken naar zoveel mogelijk bronnen van CO2-uitstoot, liet MOS twee verhalend ontwerpen ontwikkelen (door de pedagogische begeleidingsdienst van de stand Gent): ‘Trui’ voor kleuters en eerste graad en ‘Mister C’ voor tweede en derde graad van het basisonderwijs en eerste graad secundair onderwijs. Hiermee kunnen MOS-leerkrachten hun CO2-speurders klaarstomen voor de zoektocht naar CO2-bronnen!  Dit materiaal blijft gratis beschikbaar via www.dikketruiendag.be. We geven er ook een aantal tips om je CO2-uitstoot drastisch te verminderen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je spullen minder snel weg te gooien, ze waar mogelijk te repareren en voedsel te kopen dat uit je buurt komt. 

De leerlingen van BuLo De Regenboog in Tessenderlo zijn alvast aan het haken en breien geslaan: ze maken sjaals en mutsen die worden geshowd op Dikketruiendag. De leerlingen van de MOS-raad werken aan een lied over Dikketruiendag op de melodie van 'Zwartepietenstijl'. In BSGO In De Engelse Hof zal men zich warmhouden met dikke truien en dans, maar ook de lichten doven tijdens de lessen en strappen naar school om minder CO2 uit te stoten. Oude sjalen, mutsen en truien worden ingezameld om elders een verder leven te krijgen.

Ook de medewerkers van het Provinciaal Natuurcentrum, de uitvalsbasis van MOS Limburg, zullen naar aanleiding van Dikketruiendag als ware truffelvarkens gaan snuffelen in hun nieuwe gebouw in Craenevenne 86 in Genk naar hoe zij het nog beter kunnen doen qua rationeel energieverbruik!

Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove is voorstander van sensibiliseringsacties zoals Dikketruiendag: “Dankzij campagnes en ludieke activiteiten worden energiezuinige en klimaatsparende maatregelen tot bij de vrouw/man in de straat gebracht. Denk maar aan het grote succes van Wali, de mascotte van de najaarscampagne van Warm Limburg.
Ik ben ook grote voorstander van initiatieven als MOS, die kinderen in de scholen vertrouwd maken met duurzaamheid en milieubewustzijn. We kunnen kinderen niet jong genoeg vertrouwd maken met onderwerpen als milieu, natuur, duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking, etc. MOS is daartoe een ideaal educatief waardevol, laagdrempelig en goedkoop middel.”

 

Zie onder andere Limburgse scholen vieren tiende 'Dikketruiendag'. Het Laatste Nieuws, 15-02-2014, p. 41.

Zie ook MOS-logo’s uitgereikt aan secundaire scholen van 10-11-2013 en Earth Hour van 13-03-2013 op deze website.