Een armoedeplan voor Sint-Truiden!

“Als sp.a willen wij een globaal armoedeplan voor Sint-Truiden met bijzondere aandacht voor het specifieke fenomeen van kinderarmoede.”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Tijdens de vorige legislatuur voerden wij een horizontaal armoedebeleid over alle bevoegdheden heen. Dit moet nu ook gebeuren.

Als oppositiepartij willen we hier graag aan meewerken, want op ‘miserie’ staat geen kleur. Maar we stellen vast dat de CD&V-Open Vld (voorlopig?) die uitgestoken hand niet aanvaardt.
Voor ons een reden om op die nagel te blijven kloppen!”

Voor Sint-Truiden is in het kader van het armoedebeleid van viceminister-president van de Vlaamse regering Ingrid Lieten het project ‘Vernieuwend ver’ouder’en’ goedgekeurd.  
Dit project is een samenwerking tussen de stad Sint-Truiden en kinderopvang De Egeltjes.
Hieronder vindt u een korte omschrijving:

Nog dit: zowel burgemeester Veerle Heeren, als  openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW)-voorzitter Pascy Monette wisten tijdens de vorige gemeenteraad op maandag 21 oktober 2013 niet dat dit een project was van bevoegd sp.a-minister Ingrid Lieten en antwoordden dat het over een Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK)-project ging.
Erger nog: OCMW-voorzitter Pascy Monette had het over een STALK(!?)-project!

Wordt vervolgd!

Hieronder vindt u de integrale tussenkomst van gemeenteraadslid Hilde  Cops-Visser.   

Geachte leden van de gemeenteraad,
Geachte dames en heren,

Kinderarmoede bestrijden op lokaal niveau : opmaak lokaal actieplan tegen armoede.

We worden de laatste tijd regelmatig geconfronteerd met de problematiek van armoede en het feit dat het hiermee niet de juiste kant uitgaat. Maar liefst 1 op 10 Vlaamse kinderen wordt geboren in een gezin dat als kansarm kan bestempeld worden. Één kind dat in armoede leeft is er één teveel.  Na Heusden-Zolder,Genk, Maasmechelen , Houthalen-Helchteren  en Beringen staat St-Truiden op de zesde plaats van de kansarme geboortes in Limburg. Volgens Kind en Gezin ,zij screenen jaarlijks de gezinnen waar een kind geboren wordt , bedraagt dit 12,6% voor St-Truiden. Investeren in vaardigheden van kinderen van nul tot drie jaar is cruciaal .Onderzoek toont aan dat deze periode erg belangrijk is voor de ontwikkeling van intellectuele, emotionele en sociale vaardigheden van jonge kinderen. Het is die leeftijdscategorie dat kinderen vaak een achterstand oplopen die ze hun hele leven met zich meedragen .

Vanuit Vlaanderen werd er gekozen om van kinderarmoede een prioriteit te maken en ook op lokaal vlak kunnen we zeker niet achter blijven. Om kinderarmoede te bestrijden moeten we met zijn allen aan één koord trekken; op alle niveaus , de federale en Vlaamse overheid, maar ook het bedrijfsleven, het brede middenveld, het verenigingsleven en het gemeentebestuur. De Vlaamse regering wil kinderarmoede tegen 2020 halveren.

Om deze doelstelling te halen zullen we samen met het OCMW moeten samenwerken door het nemen en uitwerken van concrete acties op het terrein. Dit in overleg met de verenigingen, het onderwijs, de huisvestingsmaatschappij, het sociaal verhuurkantoor …   De welzijnskoepel kan hier een centrale rol spelen .

Wij zijn bereid om samen  te werken met de meerderheid  en hopen dat het stadsbestuur blijk geeft van een visie en er voor kiest om een strategische doelstelling omtrent kinderarmoede in de meerjarenplanning op te nemen .

Dinsdag 15 oktober werd het Kinderarmoedefonds opgericht .  Het fonds wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting  en krijgt de steun van allerhande  organisaties en bedrijven. Het succes van het fonds zal afhangen van de reactie van de burger, iedereen kan een bijdrage leveren, financieel of als antenne door kinderarmoede te detecteren of te melden.  Een onafhankelijke jury zal projecten selecteren  die vanaf 2014 steun zullen krijgen.

Als actie stellen we voor dat er een kinderarmoedeplan wordt opgemaakt in samenwerking met alle armoedeorganisaties die op een structurele manier betrokken worden bij de uitvoering van het armoedebeleid. Ook denken we aan een project dat zeer vroegtijdige preventie van kinderarmoede kan opsporen door tijdige prenatale zorg voor kansarme zwangeren.

Terug meer buurtwerking in de wijken en dorpen .

Oprichten van een VZW SOS , dit staat voor schulden op school . Alsmaar meer ouders komen vragen voor een tegemoetkoming in de schoolfactuur of materiaal . Hier zou een VZW kunnen opgericht worden die een tussenkomst kon geven via het armoedefonds.

Dit zijn enkele acties maar er is nog heel veel werk aan de winkel om de doelstelling, de kinderarmoede te halveren .

Ik dank u voor Uw aandacht.

 

Zie ook SPOTS november 2009 in de brievenbus! van 07-11-2009, Oproep voor algemene solidariteit van 03-11-2012, Armoederisico bij de Sint-Truidense senioren van 03-12-2012 en  In elke gemeente een schepen van armoede van 18-01-2013 op deze website.