Elke dakloze is er één te veel!

“Elke dakloze is er één te veel!”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Onze maatschappij heeft geld genoeg om het probleem van armen en daklozen op te vangen en zelfs om dit structureel op te lossen.
Het is een kwestie van keuzes en van solidariteit.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

Tijdens de winterperiode heeft de bevolking en de media telkens aandacht voor en medelijden met de gezinnen en personen, die het minder goed hebben, vooral met daklozen.
Eens het weer beter wordt, verdwijnt het probleem weer naar de achtergrond.
Het is een beetje eigen aan onze vluchtige mediamaatschappij.

 

 

 

 

 

“Wij zouden nu van dit ‘collectief meevoelen’ precies gebruik moeten maken om dit probleem fundamenteel en structureel aan te pakken.
Het leger dat er niet klaar voor is, Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s), die beweren hun personeel niet flexibel genoeg te kunnen inzetten, gemeenten/steden, die geen of onvoldoende mogelijkheden hebben, etc.
We horen elk jaar rond deze periode hetzelfde.

 

Is dit precies niet de gelegenheid om er een echt beleid rond uit te tekenen?”, vraagt Ludwig Vandenhove zich luidop af.

 

 

“In Sint-Truiden hebben wij alleszins een systeem opgezet waarbij de eerste opvang gebeurt via (en soms bij) de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en nadien via het OCMW. Bovendien roepen wij de bevolking op om extra uit te kijken naar ronddolende personen en/of naar mensen, die in trappenhallen van appartementen en/of in leegstaande gebouwen verblijven.

 

 

Voor ons als stad is dit weliswaar een beperkt, maar ook een recent fenomeen.
Daklozen, asielzoekers, mensen zonder papieren, etc. zakken af van de grotere steden, waar zij door de omstandigheden ‘steeds meer opgejaagd worden’, naar middelgrote en kleinere steden.

 

 

Voor mij nog maar eens een bewijs dat de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken een echt beleid voert rond alle mogelijke (deel)aspecten en kort op de bal speelt!

 

 

Als federaal volksvertegenwoordiger zal ik tijdens de eerste vergadering van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, minister van Defensie Pieter De Crem vragen om naar de toekomst toe een echt beleid qua crisisopvang uit te werken in samenwerking met andere betrokken instanties.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Alle middelen, kleine en grote, zijn goed om het armoedeprobleem aan te pakken.
Er is geen enkel argument of reden om zich achter te verschuilen om voor deze bevolkingsgroep (n)iets te doen.
Hetzelfde geldt voor alle acties en initiatieven om dit probleem onder de aandacht te brengen.
In die zin heb ik als burgemeester ook de actie van onder andere de groepering Sint-Truiden voor Iedereen (STVI) toegelaten op woensdag 16 december 2009 tijdens de kerstmarkt.
Het is alleen maar spijtig dat voor sommigen blijkbaar het gegeven dat de pamfletten (terecht) in beslag genomen werden door de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, omdat er geen verantwoordelijke uitgever op vermeld stond, belangrijker lijkt dan de doelstelling en de inhoud van de actie.

 

 

 

 

‘Geen woorden, maar daden’ is hier geen slogan, maar harde realiteit!”, besluit burgemeester -federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

Zie onder andere de tekst ‘Een globaal armoedeplan voor Sint-Truiden!’ op deze website.