Geen nieuwe windturbines in Lanaken

De Limburgse deputatie besliste op woensdag 23 april 2014 om geen milieuvergunning af te leveren voor de bouw van 3 nieuwe windturbines in Lanaken.

“De aangevraagde locatie wordt niet voorzien als voorkeurszone in het nieuwe windplan. Bovendien zou de bouw van deze windmolens gevolgen kunnen hebben voor de aanwezige fauna en flora.”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Het persbericht vindt u hieronder.

Geen milieuvergunning voor windturbines in Lanaken

Op woensdag 23 april 2014 besliste de Limburgse deputatie om geen milieuvergunning af te leveren voor de bouw van 3 nieuwe windturbines in Lanaken, ter hoogte van de Gellikerveldweg, Winkelomstraat en Redouteweg.
De aanvraag voor milieuvergunning was ingediend door NV Limburg Win(d)t.

Omdat de gevraagde turbines zouden worden opgesteld in een open-ruimte-gebied en dat door deze opstelling dit open ruimte gebied zou worden doorgesneden en er mogelijke effecten zouden kunnen zijn op de aanwezige fauna en flora heeft de deputatie ervoor geopteerd om de bestaande open-ruimte-gebieden maximaal te vrijwaren en de milieuvergunning niet toe te kennen.

Bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove benadrukt bovendien dat, in opdracht van de deputatie, momenteel wordt gewerkt aan een actualisatie van het “windplan” voor de provincie Limburg.
In deze geactualiseerde versie worden gebieden, verspreid over de gehele provincie, aangeduid die bij voorkeur zouden worden gebruikt voor het plaatsen van grootschalige windturbines.
De deputatie kiest ervoor om eerst de voorkeurszones op te vullen en de nu aangevraagde locatie wordt niet weerhouden als voorkeurszone. Vandaar dat de vergunningsaanvraag geweigerd wordt
.”

 

Zie onder andere Lanaken krijgt geen voorlopig geen nieuwe windmolens. TVL-journaal, 23-04-2014. Vergunning voor drie windmolens geweigerd. De Standaard, 24-04-2014, p. 31. Deputatie weigert windmolens in Gellik. Het Belang van Limburg, 24-04-2014, p. 24. Provincie weigert drie windturbines. Het Laatste Nieuws, 24-04-2014, p. 19.

Zie ook  Limburgers participeren in windmolens van 22-01-2013 en Meer windmolens: graag! van 29-01-2014 op deze website.