Gemeenten kunnen burgers in België opnieuw dichter bij elkaar brengen!

“Gemeenten en steden kunnen een belangrijke rol spelen in het opnieuw dichter bij elkaar brengen van Brusselaars, Duitstaligen, Walen en Vlamingen.”, aldus Ludwig Vandenhove.

In de aanloop naar de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 schreef hij hierover een bijdrage voor de herfsteditie van B Flash, het trimestrieel informatieblad van B Plus.

Hieronder kan u deze integraal vinden.

Beste lezer

Op zondag 14 oktober 2012 zijn het gemeente- en provincieraadsverkiezingen en kiezen wij de vertegenwoordigers voor de komende 6 jaar voor de bestuursniveaus, die zich het dichtst bij ons situeren.

Of we dat nu willen of niet: aan deze lokale en provinciale verkiezingen zal een nationaal cachet gegeven worden, niet in het minst door de media, dus de perceptie. Ja, media staan voor mij voor een groot stuk gelijk met perceptie.

Het zijn diezelfde media, die al vanaf begin dit jaar de gemeenteraadsverkiezingen aan het ‘opkloppen zijn’ als een federale verkiezing en als een uitspraak over het functioneren van de regering Elio Di Rupo I. En ook hier geldt ‘de vraag stellen, is ze beantwoorden’.
Die link leggen tussen verkiezingen en er andere of bijkomende betekenissen aan geven, is niet nieuw.

In feite is dit een miskenning van de zovele kandidaten, ook inhoudelijk, die zich inzetten voor hun partij en voor de lokale gemeenschap. Het besturen van een gemeente of stad wordt trouwens steeds complexer, specifieker en technischer.
Gemeenteraadsverkiezingen slagen erin burgers geïnteresseerd te krijgen in de politiek voor wie dat anders een ver van mijn bed show is.

Ik geloof nog al in het niveau van een gemeente of stad om ideeën te laten ontstaan en te laten groeien, zelfs om experimenten te laten gebeuren.
Mijn bijna 18 jaar burgemeesterschap van de stad Sint-Truiden is hier zeker niet vreemd aan.
Gemeenten en steden zijn niet voor niets de vormen van democratie, die het dichtst bij de burger staan en alzo het meest ‘de basis’ vormen.

En dan de provincieraadsverkiezingen.
Het is mijn overtuiging dat in de nieuwe staatsstructuur, die België tegemoet gaat, de provincies een rol moeten blijven spelen.
We moeten durven discussiëren over welk niveau wat doet en vooral wat het meest efficiënt is voor de burger. Maar provincies blijven een belangrijke schakel tussen de federale en regionale overheden en gemeenten/steden.

Los van het gevoel en de mentaliteit bij de burger is er het formele debat over waar het met ons land naartoe moet qua toekomstige staatsstructuur.
Onder invloed van de taalpartijen, zoals het FDF en de N-VA, is de verhouding en het begrip tussen de taalgroepen vooral de laatste jaren sterk ‘verziekt’.
Ik geloof dat daar kan aan gewerkt worden van burger tot burger en gemeenten en steden zijn daar het ideale bestuursechelon voor. Als B Plus willen we dan ook een aantal suggesties doen voor de verkozenen na zondag 14 oktober 2012.

Een eerste punt betreft de sensibilisering.
Waarom geen jumelages of uitwisselingen organiseren tussen gemeenten en steden uit de regio’s Brussel, Wallonië en Vlaanderen?
Dit is de beste manier om elkaar beter te leren kennen (bijvoorbeeld tussen scholen, tussen seniorenverenigingen, tussen culturele en sportverenigingen, etc.).
Waarom zijn er (zoveel) uitwisselingen tussen Frankrijk en België, betoelaagd via projecten van de Europese Unie (EU), via leerlingen en studenten om de wederzijdse taal te leren? In Sint-Truiden hebben wij bijvoorbeeld een jumelage met het Franse Duras in de buurt van Bordeaux.
Dichterbij zou minder geld kosten en opnieuw meer wederzijds begrip kunnen creëren tussen de gemeenschappen en gewesten.
Waarom kunnen onze Europese parlementsleden niet voorstellen om subsidies tevens te laten gelden bij uitwisselingen tussen regio’s, zelfs in hetzelfde land?
Waarom kunnen de federale en regionale overheden in België hier niet meer geld voor uit trekken?

Een tweede punt betreft de economische en commerciële samenwerking tussen de verschillende regio’s in België en de impact hiervan op gemeenten en steden. Sint-Truiden bijvoorbeeld omvat een stuk hinterland in Wallonië waarvan de inwoners regelmatig de zaterdagmarkt, winkels en horecazaken bezoeken. Wij maken als stad net zoals middenstandsorganisaties en privé-handelszaken, trouwens specifieke promotie over de taalgrens. Hier is de bewustmaking eveneens belangrijk.

Aansluitend hierbij zijn er mogelijkheden qua samenwerking tussen culturele instellingen, op het vlak van mobiliteit en infrastructuur en structuurplannen, eventueel met steun van de Europese gemeenschap indien er ook andere landen bij betrokken zijn. Zo is er de samenwerking tussen de steden Rijsel, Kortrijk en het gewest Wallonië.

Ten vierde zijn er de meer structurele samenwerkingsmogelijkheden op het vlak van onderwijs, zoals de immersiescholen in Wallonië en de talrijke Waalse kinderen langs de taalgrens, die hun hoofdzakelijk lager onderwijs in Vlaamse scholen volgen.
Het gaat vaak over gemeentescholen.

Ten vijfde zijn er de wederzijds regionale feestdagen, die mogelijkheden inhouden om elkaar beter te leren kennen.
Als B Plus hebben we dat al enkele jaren na elkaar georganiseerd, maar dit zou perfect een meer officieel karakter kunnen krijgen via initiatieven en ondersteuning vanuit de regionale overheden.
Deze wederzijdse vieringen zouden elk jaar in een andere gemeente of stad kunnen doorgaan, zodat het gemeentelijk beleidsniveau er sterk mee betrokken wordt.

Tot slot moeten er culturele uitwisselingsakkoorden tot stand komen tussen Wallonië, Brussel en Vlaanderen.
Waarom zijn er zulke akkoorden met landen en regio’s in Europa en in de wereld en niet met onze naaste buren? Hier kunnen gemeenten en steden eveneens een stimulerende rol in spelen.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden, waarbij gemeenten en steden na de gemeenteraadsverkiezingen initiatieven kunnen nemen om onze bevolkingsgroepen in België opnieuw dichter bij elkaar te brengen.
We moeten vooral trachten om een mentaliteit bij te brengen bij de toekomstige gemeentebestuurders om hier werk van te maken.
B Plus wil hierbij graag ondersteunend werken.
In Sint-Truiden heb ik hier alleszins aandacht aan geschonken in mijn verkiezingsprogramma.

Ludwig Vandenhove
voorzitter B Plus
burgemeester stad Sint-Truiden

In het verkiezingsprogramma van sp.a/Lijst Burgemeester staat hieromtrent het volgende te lezen (pagina 33 en 53):
- Het Waalse Hinterland moet meer bespeeld worden.
- Wallonië wordt nog te weinig uitgespeeld als markt of als partner (bijvoorbeeld aansluiten van fietsroutenetwerken).

Zie http://sint-truiden.digicity.be/Politiek/Sp.a_Sint-_Truiden-906410195id.html.

Zie onder andere de tekst ‘Burgers overtuigen!’ van 12 april 2012 op deze website.