Gentlemen’s agreement voor Limburgse natuur!

Gentlemen’s agreement voor Limburgse natuur!

Vandaag ondertekenen we een ‘gentlemen’s agreement’ met de 3 Limburgse Regionale Landschappen, de 5 Limburgse Bosgroepen en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Gemeenschap.   
In het kader van de interne staatshervorming vallen de Regionale Landschappen en Bosgroepen vanaf 1 januari 2014 onder de bevoegdheid van de provincies.”,  zegt bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Kortelings zullen er ook engagementsverklaringen gesloten worden met de verschillende Limburgse natuurverenigingen, zoals vzw Limburgs landschap, vzw Natuurpunt, vzw Isis, vzw Orchis etc.  en andere Vlaamse (officiële) instanties, zoals onder andere de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en vzw Landelijk Vlaanderen.

Uiteindelijk moet dit in de loop van dit jaar leiden tot een globale overeenkomst met alle Limburgse partners, die betrokken zijn met de natuur in Limburg.

De bedoeling is dat al deze organisaties nog meer (mee) de spil vormen van het provinciale natuurbeleid dat op deze manier (nog) meer gestroomlijnd kan verlopen.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Vlaanderen herverkavelt intern taken.
Eén van de nieuwe taken, die provinciebesturen krijgen, is de samenwerking met en coördinatie van de Regionale Landschappen en Bosgroepen.
Voordeel is dat we de aansturing van Regionale landschappen zowel voor Natuur & Milieu, als voor Onroerend Erfgoed in één hand houden, een provinciale, Limburgse hand.

Als provinciebestuur zullen we een nog steviger samenwerkingsverband maken met de Regionale Landschappen en de Bosgroepen.
Momenteel is Limburg de enige provincie waar zowel de Regionale Landschappen, als de Bosgroepen het hele grondgebied bestrijken en waar zij als organisaties nu ook al heel dicht aanleunen bij het provinciale bestuur.

Als gedeputeerde voor Waterlopen zal ik de hertekende werking in het kader van Doorbraak 63 zoveel mogelijk laten samenlopen met die van de Regionale landschappen.
Een goede water- en modderbeheersing levert vaak heel wat nieuwe natuur(gebieden) op.
Op dat vlak krijgt de provincie precies een aantal bevoegdheden bij.”, zegt Ludwig Vandenhove.

Samenwerken in diversiteit en het multifunctioneel (economische, ecologische en sociale functie) beheer van bossen bevorderen:zo zie ik de toekomst van de Regionale Landschappen en Bosgroepen.
Ik heb aan van de Regionale Landschappen gevraagd om gezamenlijk een beleidsnota te maken, zowel voor de gemeenschappelijke werking voor de 3 regio’s, als voor de specifieke werking met het oog op een structurele samenwerking.
Naast het Limburgse aspect moeten de Regionale Landschappen en Bosgroepen ruimte blijven hebben voor hun eigenheid.
Elke plek en regio/streek verdient zijn eigen aandacht.”

Qua gezamenlijk beleid is er wel een onderscheid tussen de Regionale Landschappen en de Bosgroepen.

De Bosgroepen werken al sterk samen en zijn alle gehuisvest bij de provincie Limbutrg.

De Regionale Landschappen moeten bij uitstek de organisaties blijven waar alle gebruikers van de OPEN RUIMTE elkaar vinden, op basis van goede afspraken.
Uiteraard zijn ook alle Limburgse gemeenten rechtstreeks betrokken partij en als gedeputeerde, met mijn jarenlange gemeentelijke bestuurservaring, zal ik hier extra over waken.  
De uitdaging is ervoor te zorgen dat de Limburgse gemeenten en steden concrete projecten aangereikt krijgen waarin hun bevolking zich kan terugvinden in ruil voor de jaarlijkse bijdrage.
Intergemeentelijke samenwerking betekent dat elke gemeente zich er moet kunnen in terugvinden met concrete projecten, waar de lokale bevolking iets aan heeft.”

De Regionale Landschappen en Bosgroepen, onderling en samen,  moeten bekijken op welke vlakken er nog beter kan worden samengewerkt.

Bijzondere aandacht zal gaan naar de structurele samenwerking met Vlaamse overheidsinstanties, zoals het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
Er zullen afspraken moeten worden gemaakt over Natura 2000, over Instandhoudingsdoelstellingen (IHD’s), over Beheerovereenkomsten (BHO) en uiteraard met het Agentschap Onroerend Erfgoed.
Dit is het eerste gentlemen’s agreement, de bedoeling is dat er nog volgen.”

Daarnaast zullen we de samenwerking verbeteren met tal van provinciale diensten.  
Ik denk in het bijzonder aan het Provinciaal Natuurcentrum (PNC), waarbij gezamenlijke educatieve projecten het meest voor de hand liggen (bijvoorbeeld Milieuzorg Op School (MOS)-projecten).

Gezien de steeds maar toenemende besparingen bij de overheid zullen de beschikbare financiële middelen steeds beperkter worden. Dit mag echter geen aanleiding zijn tot ‘concurrentie onder gelijkgezinden’, zoals grotere natuurorganisaties (bijvoorbeeld vzw Natuurpunt of (specifiek) in Limburg vzw Limburgs Landschap).
We moeten proberen vanuit Limburg met één stem naar Vlaanderen te spreken vanuit de milieu- en natuursector.”

De werking van de  Regionale Landschappen wordt nu, naast het structurele Vlaamse geld, nog al gefinancierd via allerlei Limburgse, Vlaamse en/of Europese projecten.
Deze projectmatige financiering kan blijven voor zover dit geen doel op zich vormt, maar kadert binnen de beleidsdoelstellingen van de organisatie.
Telkens werken met projecten heeft voor- en nadelen.
Enerzijds zorgen ze voor extra financiële ruimte voor de organisatie en kunnen ze een multiplicatoreffect hebben qua financiering.  Anderzijds worden de resultaten van zulke projecten, ook al zijn ze vaak positief, te weinig ingeschakeld in de normale werking, precies omwille van het wegvallen van de betrokken personeelsleden (‘rapporten, die in de kast belanden’).
Zij komen dan vaak precies op een ander project terecht.

Deze engagementsverklaring, net zoals diegene, die nog volgen en de globale, zullen regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd worden.
Er wordt 2 keer per jaar een globaal overleg voorzien. Bovendien komt er één keer per jaar een soort denkdag, waarop alle betrokken organisaties en vooral alle Limburgse natuurorganisaties aan bid zullen komen met suggesties, ideeën, vragen, etc.

 

 

Zie onder andere ook de tekst 'De Regionale Landschappen hebben een mooie toekomst' van 16 janauri 2014 op deze website.

Tags: