Heimwee?

“Ja, wij hebben heimwee naar de periode dat we schepen van markten en foren en burgemeester in Sint-Truiden waren.”, zeggen Filip Moers en Ludwig Vandenhove (sp.a). “Maar de foorreizigers merken het verschil inmiddels ook.”

“Laten we de carnaval kermis nemen van eind februari/begin maart.
Traditioneel stond de kermis op de Groenmarkt en op de Grote markt gedurende 2 opeenvolgende weekends.
Nu kon er geen kermis meer staan op de Groenmarkt omwille van een grote tent en moesten de foorreizigers weg op donderdag (dus maar één weekend meer).

Na aandringen van ons – na ettelijke malen protest, onder andere tijdens verschillende gemeenteraden, dat de vroegere situatie niet behouden werd – is uiteindelijk beslist het standgeld dan te halveren voor de carnaval kermis. Maar wat merkten wij?
Alle foorreizigers hadden een brief gehad met het normale standgeld.
Het is pas na opnieuw aandringen dat de huidige CD&V-Open Vld-meerderheid dit geagendeerd heeft tijdens de gemeenteraad van maandag 30 maart 2014.

Dus foorreizigers, die in Sint -Truiden gestaan hebben: goed op te volgen en diegenen, die al betaald hebben, moeten aan het stadsbestuur officieel de helft terugbetaling vragen.

Wij hebben jarenlang goed kunnen samenwerken met de foorreizigers en hun diverse verenigingen.
Wij overlegden regelmatig in de opgerichte kermiscommissie.
Samen werd er een echt beleid uitgetekend rond de foren en de markten, de talrijke (gelukkig) nog bestaande initiatieven bewijzen dat.

Het volgende probleem dat er nu aankomt, is de te beperkte ruimte op de parking van de veemarkt waar altijd de caravans en de woonwagens en de camions staan tijdens de kermis (carnaval kermis en augustus kermis).
Wegens de bouw van een sporthal, zal daar onvoldoende ruimte zijn. Daarvoor moet ook de erg succesvolle wekelijkse rommelmarkt op zaterdag wijken.
Bij de augustuskermis zal dat probleem een eerste keer opduiken. Ook hier hebben we het college van burgemeester en schepenen en de meerderheid al verschillende malen op gewezen. Tevergeefs echter!
Wij waren voorstander om deze sporthal op een andere locatie, in de nabijheid van een school, te bouwen.

Gaan we in Sint-Truiden naar dezelfde situaties als in Antwerpen, Kortrijk en enkele andere steden, waar de foorreizigers ook niet meer welkom zijn op de historische, traditionele plaatsen? Gaan enkele lastige buren en/of commerciële belangen het ook hier halen op folklore en traditie? (1)

Wij hebben in Sint-Truiden altijd duidelijke afspraken kunnen maken met de foorreizigers.
Bij hen is een woord een woord!
Waren er maar meer zulke beroepscategorieën.

Voor mij zijn foorreizigers middenstanders als alle andere en zij moeten dan ook op dezelfde manier behandeld worden. Daarenboven heb ik steeds geijverd voor de nodige solidariteit tussen handelaars, horecazaken, marktkramers en foorreizigers. 

En dan hun acties? En dan het leger tegen hen inzetten?
Kunnen de overheid en burgemeesters niet meer om met groepen, die solidair zijn.
Met alle respect voor alle andere zelfstandige beroepen, maar die solidariteit merk ik nergens.

Ik heb niet voor niets jaren in het federale parlement ‘gevochten’ voor het statuut van de foorreizigers als onderdeel van een sluitende wetgeving op de ambulante handel (wet op de ambulante handel van 4 juli 2004).
Op mij kunnen ze blijven rekenen.

Ik zal de belangen van de foorreizigers blijven verdedigen!”, besluit Ludwig Vandenhove.

(1) Geen sant in eigen land: foorkramers. God vs. de burgemeester. Knack, 09-04-2014, pp 37-41.

                                                                                                                                                                              

Zie ook Ik ga desnoods mee betogen met mijn burgemeesterssjerp aan! van 4 februari 2010 op deze website.