Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) is verhuisd

Op woensdag 23 oktober 2013 werd de nieuwe locatie van het PNC in Craenevenne 86 te Genk officieel geopend.
Het ‘Groene Huis’ wordt ‘Craenevenne’.

Gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove:
Ik geloof in samenwerking en kruisbestuiving. Ik zou dan ook willen bekijken om zoveel  mogelijk Limburgse instanties en organisaties, die actief zijn in de groen-, milieu- en natuursector, samen te huisvesten.

De aansluiting met het provinciaal domein Bokrijk is er nog steeds. Zonder op de weg te moeten komen, kunnen kinderen bijvoorbeeld een halve dag doorbrengen in Bokrijk en vervolgens te voet via de bossen naar Craenevenne gaan, zoals ze vroeger naar het Groene Huis gingen.

Het PNC moet de ‘thuis’ zijn voor alle vrijwilligers, liefst zoveel mogelijk jongeren, die zich bezighouden met natuur en onderzoek.”

Hieronder vindt u de perstekst.

Het Provinciaal Natuurcentrum presenteert een nieuw huis en een vernieuwd aanbod

Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) verhuisde van Het Groene Huis in Bokrijk naar zijn nieuwe locatie in Craenevenne 86 te Genk. Naast een modern, nieuw (t)huis, biedt het PNC ook een nieuw aanbod aan voor haar doelgroepen, met name scholen en natuuronderzoekers.

Het Groene Huis barstte uit haar voegen en was sterk verouderd. Tijd om het PNC een nieuw onderkomen te geven. De provincie kocht het voormalig LISEC-gebouw en renoveerde een gedeelte ervan zodat het PNC er haar intrek in kon nemen. Dat gebeurde twee weken geleden. Met man en macht werden bureaus, dossiers, schepnetten, fossielen,… verhuisd.

Het PNC opent nu opnieuw zijn deuren voor zijn klanten. Niet alleen met een nieuw gebouw maar ook met een nieuw logo en bijhorende huisstijl, een frisse, moderne binnenhuisinrichting, een ruimer educatief aanbod en een betere ondersteuning van natuuronderzoekers dan ooit tevoren!

Ik zou willen bekijken, afhankelijk van de budgettaire mogelijkheden, om zoveel  mogelijk Limburgse instanties en organisaties, die actief zijn in de groen-, milieu- en natuursector en zelfs de jacht, samen te huisvesten. Het nieuwe PNC is de ideale locatie indien er een tweede fase komt, maar ook de oude locatie van het PNC, het Groene Huis, kan een optie zijn. Het kan de samenwerking en de kruisbestuiving alleen maar bevorderen.
Het PNC moet de ‘thuis’ zijn voor alle vrijwilligers, liefst zoveel mogelijk jongeren, die zich bezighouden met natuur en onderzoek. Daartoe is trouwens het Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) opgericht.
”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove.

Huisstijl
Het nieuwe logo van het PNC roept op tot nadenken. Merkwaardig genoeg zit er in het midden van het logo een “gat”. Dit gat symboliseert het “centrum” dat het PNC is. Het PNC is kruispunt van biodiversiteit en educatie, het centrum van kennis en kunde, van inhoud en (ped)agogiek, van het verhaal kennen en het kunnen vertellen.

Binnenhuisinrichting
Het gebouw waar het PNC zijn intrek in heeft genomen, was aan een degelijke opknapbeurt toe. Om klanten zo optimaal mogelijk te ontvangen, werd ontwerpbureau Bailleul uit Gent ingeschakeld om de verschillende ruimtes een unieke en natuurlijke look te geven. Verschillende Limburgse natuurfoto’s sieren als megagrote prints de muren, een educatieve inspiratiewand zet leerlingen en natuuronderzoekers speels aan tot reflectie over hun onderzoek in het veldstudiecentrum, het Documentatiecentrum nodigt met zijn knusse en huiselijke inkleding uit tot een bezoek. Maar hét paradepaardje van de binnenhuisinrichting is toch wel de immens grote plafondhemel van zaal Onder de blote hemel… je waant je er in een zonovergoten Haspengouws bos.

Vernieuwd aanbod
Met de verhuizing zag ook het Limburgs veldstudiecentrum of kortweg LIVEC het levenslicht. Verschillende lokalen op het gelijkvloers werden ingericht om onderzoek te doen of demonstraties te geven. Scholen zullen weldra deze lokalen bevolken, met een gids als onderdeel van een educatief project of gewoon onder begeleiding van hun leerkracht. Maar ook natuuronderzoekers kunnen hier terecht voor gespecialiseerd materiaal. Gemeenten kunnen hier dan weer hun onderzoeksvragen kwijt. Bovendien zal het LIVEC zich ontplooien tot een heus doorgeefluik: tijdens lezingen wordt kennis uitgewisseld, resultaten van proefjes van scholen worden verwerkt door onderzoekers,… Het LIVEC is een extra middel om de Limburgse biodiversiteit te bestuderen en te versterken.

Het LIVEC bestaat uit een aantal lokalen (een microscopielokaal, een wetlab, demonstratie- en leslokalen) en een heleboel onderzoeksmaterialen. Zowel vrijwilligers uit de LIKONA- of LIMNET-netwerken als verenigingen, scholen of gemeenten kunnen er gebruik van maken. Bedoeling is zo veel mogelijk bevolkingsgroepen, vooral jongeren, in contact te brengen met natuur en onderzoek.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Het PNC paste ook haar educatief aanbod aan, optimaliseerde het en breidde het zelfs uit. Vanaf voorjaar 2014 vertrekken de schoolgroepen in Craenevenne, op weg naar een leerrijk natuur-avontuur! Om ook de digitale kids mee te krijgen, is het PNC momenteel nog bezig met de ontwikkeling van een speciale projectieruimte en hypermoderne interactieve educatieve projecten.

 

Zie onder andere Het Provinciaal Natuurcentrum presenteert een nieuw huis en een vernieuwd aanbod. www.limburg-actureel.be, 23-10-2013. Provinciaal Natuurcentrum heeft nieuw gebouw. De Standaard, 24-10-2013, p.31. Nieuw centrum voor natuuronderzoek. Het Nieuwsblad, 24-10-2013, p.25. 2,2 miljoen voor nieuw Provinciaal Natuurcentrum, 24-10-2013, p.25. Vernieuwd provinciaal natuurcentrum opent deuren. Het Laatste Nieuws, 24-10-2013, p.17.

Zie ook Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) hotspot voor ‘citizen science’ in Limburg! van 01-06-2013 en Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in een nieuw kleedje van 04-07-2013 op deze website.

Tags: