Hoflokaal

Afgelopen zaterdag 13 januari 2018 was ik nog eens te gast in het Hoflokaal in het Minderbroedermuseum in Sint-Truiden (Capucienessenstraat 3). 
De aanleiding: de nieuwjaarsreceptie van de Ahmaddiyya moslimgemeenschap van Sint-Truiden.

"Indertijd heb ik het initiatief genomen om dit Hoflokaal in gebruik te nemen met de stad Sint-Truiden om op kleine schaal en laagdrempelig initiatieven te ontwikkelen rond de verschillende geloofsovertuigingen die in Sint-Truiden aanwezig zijn.
Een aantal verenigingen komen hier regelmatig samen en/of organiseren er activiteiten. Maar de huidige CD&V-Open Vld-meerderheid heeft nagelaten om mijn plannen verder te ontwikkelen.
Dat was al een probleem in de 'moeilijke coalitie' van ons als sp.a met CD&V en Open Vld tijdens de vorige legislatuur, maar deze beleidsperiode is er nauwelijks nog iets gebeurd qua verdere uitbouw.

Reeds in 2005 speelden we met de idee om de stad Sint-Truiden hier meer structureel rond te profileren met de tentoonstelling rond wereldgodsdiensten ‘van hieraf moet je gaan’ in het kader van de Trudofeesten.
Gezien de geschiedenis van Sint-Franciscus en de Minderbroeders was/is deze site hiervoor ideaal en kan het aansluiten bij ‘De Mindere’ (1). Mijn voorstel past(e) eveneens perfect in de uitbouw van Sint-Truiden als religieus-culturele as en kan er een sterk inhoudelijke onderbouw aan geven.

 

Ik blijf erbij dat dit initiatieven zijn die meer dan ooit nodig zijn in onze steeds meer interculturele en interreligieuze samenleving.
We praten er veel over, maar concreet gebeurt er te weinig. Zo een centrum zou regelmatig initiatieven kunnen ontwikkelen vanuit de stad (lezingen, tentoonstellingen, ontmoetingen, gespreksavonden, etc.), maar ook inspirerend werken naar scholen en verenigingen toe.

In het recente verleden was er de Limburgse Open Gebedshuizendag, die georganiseerd werd door het Provinciaal Integratiecentrum (PRIC).
Vlaanderen heeft inmiddels die bevoegdheid overgenomen.
Sommige gemeenten organiseren het nog, maar er is geen globaal Limburgs initiatief meer. Spijtig!
Ik overweeg om als gedeputeerde van Confessionele en Niet-Confessionele Geloofsgemeenschappen opnieuw een Limburgs initiatief te nemen.

De nieuwjaarsreceptie van de Ahmaddiyya moslimgemeenschap was weer een mooi voorbeeld van wederzijds begrip en respect voor elkaar.
Niet kijken naar wat ons van elkaar scheidt, wel kijken naar wat ons verbindt.

Bij het einde van de toespraken werd het Belgisch volkslied live gezongen door een aantal Moslimkinderen uit dankbaarheid dat ze hier in België en Sint-Truiden zo goed opgevangen worden.
Pakkend en emotioneel!”

 

(1) Eerste lezing “Franciscus’ voetafdruk.”. www.ludwigvandenhove.be, 05-03-2016.

 

Zie ook Religies en levensbeschouwingen in Sint-Truiden van 14-05-2012 en Stad Sint-Truiden werkt aan 'Een educatief centrum voor vergelijkbare godsdienstwetenschap! van 16-08-2007 op deze website.