Internationale kanttentoonstelling in Sint-Truiden

Van zaterdag 5 oktober 2013 tot en met zondag 3 november 2013 vindt er in de Kantsite (het kantmuseum van de Zusters Ursulinen) in het Ursulinenklooster, Clockemstraat 5A in Sint-Truiden een internationale kanttentoonstelling  ‘Josep Palau i Oller van Modernisme tot Art Deco’ plaats.

De officiële opening gebeurde op zaterdag 5 oktober 2013 door gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

De VZW Kant in Vlaanderen onderhoudt al verschillende jaren intense contact met de kantwerksters in Catalonië.
Uit deze samenwerking ontstonden tal van activiteiten, zoals de tentoonstelling in Arenys de Mar in april 2012.
Nu loopt in Sint-Truiden een  tentoonstelling van de cursisten van het atelier ‘Randes’ uit Barcelona, die hebben deelgenomen aan talrijke initiatieven van moderne kant in Spanje en in het buitenland en talrijke prijzen hebben gekregen.

“De leerlingen van het atelier ‘Randes’ onder leiding van Nuria Martinez en Dolores Boras  hebben zich geïnspireerd  op een tentoonstelling  van de werken van Josep Palau i Oller (Spaans tekenaar, binnenhuisinrichter en schilder) ‘van Modernisme tot Art Deco’ in het Textielmuseum van Terrassa in Barcelona.”, zei Ludwig Vandenhove.

“Zij vonden in de catalogus van deze tentoonstelling een inspiratiebron om tekeningen over te brengen van Art Deco/Jugendstil naar kantwerk.
In een eerste stap trachten ze dat zo getrouw mogelijk te doen om nadien losser te verwerken, elk volgens zijn eigen creativiteit.

In de Europese Unie (EU) bestaan op papier geen grenzen meer, maar in de praktijk spijtig genoeg  vaak wel nog.
Kunst, in dit geval  kant, is een ideaal middel om deze grenzen echt te doorbreken.
Kant kent geen grenzen, zoals we hier vanaf vandaag tot begin november te zien krijgen.

Ik ben nog altijd blij dat we in 2008 dit klooster van de Eerwaarde Zusters Ursulinen met de stad Sint-Truiden in erfpacht genomen hebben.
De Eerwaarde Zusters Ursulinen en kant zijn historisch verbonden met de stad Sint-Truiden, vandaar de beleidsoptie, die ik indertijd als burgemeester genomen heb.
Voor mij vormt dit een belangrijk onderdeel van Sint-Truiden als cultuurhistorische en cultuurreligieuze stad.
Ik kan alleen maar hopen dat de huidige meerderheid dit beleid verderzet.

Een weekend is altijd druk voor een politicus, zoals ik, die probeert tussen de mensen te zijn, maar de activiteiten variëren al eens.”Dit weekend is eerder cultureel getint. Zo was ik gisterenavond op de opening van de tentoonstelling “Melveren in de Kunst” met lokale kunstenaars, inmiddels een traditie geworden.

Praktisch:
Museum voor hedendaagse kant
Clockemstraat 5a
3800 Sint-Truiden
tel.: 011 88 15 88

Deze tentoonstelling is te bezoeken van zaterdag 5 oktober 2013 tot en met zondag 3 november 2013, elke zaterdag en zondag van 14u tot 17u.

 

Zie ook Stadsbestuur Sint-Truiden neemt voormalig Refugiehuis van klooster zusters Ursulinen in erfpacht! van 18-03-2008 en  Cartoon: vzw Kant in Vlaanderen welkom in Sint-Truiden! van 07-12-2008 op deze website.