Internationale militaire Taptoe groot succes ondanks regen bij het einde

Op donderdag 31 mei 2012 vond voor de 12e maal - voor de 9e maal onder het burgemeesterschap van Ludwig Vandenhove - de internationale militaire Taptoe plaats op de Grote Markt.

“Het was andermaal een groot succes.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

Ondanks de slechte weersvoorspellingen heeft uiteindelijk de ganse Taptoe kunnen plaatsvinden, buiten de apotheose.
“Alles samen hebben we dus nog geluk gehad.”

 

 

 

 

Deze internationale Taptoe is inmiddels uitgegroeid tot een traditie, die gesmaakt wordt door zowel de echte liefhebbers, als door de gemiddelde bezoeker van Sint-Truiden, als door de Truienaar.
Ik hoop dat we deze traditie kunnen verderzetten.

 

 

Deze taptoe is ook de uiting van de goede verstandhouding die er is tussen de militaire overheid en de stad Sint-Truiden.

 

 

Indertijd ben ik erin geslaagd om de afspraak te maken dat deze taptoe om de twee jaar op de Grote Markt van Sint-Truiden zou kunnen blijven plaatsvinden.
Buiten een aantal traditionele muziekkorpsen, onder andere Muziek Arme Blindée et Cavalerie (M-ABC) van Metz (Frankrijk), Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht (België), Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine (België), Trompetterkorps van de Koninklijke Muziekkapel der Gidsen (België) en Trompetterkorps van het Koninklijk Escorte van de Belgische Federale Politie (België) proberen we steeds één echt origineel korps te hebben.
Dit jaar was dit de Leones Marching Band (Mexico) onder leiding van Luis Manuel Sanchez.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale tekst van de toespraak, die burgemeester Ludwig Vandenhove bij het begin van de 12e editie van deze internationale militaire Taptoe heeft gehouden.

 

 

Dames en heren
Beste aanwezigen
Geacht publiek

 

 

Als trotse burgemeester van Sint-Truiden heet ik u van harte welkom voor deze Internationale Taptoe op onze Grote Markt, de tweede grootste, maar de mooiste in België.

 

 

Voor de twaalfde maal al en als burgemeester voor de negende keer verheugen wij ons op dit spektakel. Een spektakel dat elke keer geapprecieerd wordt, ook nu weer, als ik deze volle tribunes en het talrijke publiek achter de nadar van hieruit bekijk.

 

 

De Grote Markt van Sint-Truiden is de ideale locatie en een uniek kader om deze - ondertussen geapprecieerde - traditie als de Taptoe te organiseren. Iedereen, eveneens de niet-Truienaren, geeft dit volmondig toe.

 

 

De Taptoe is niet zomaar één van de vele evenementen in Sint-Truiden. Er worden de komende maanden immers nog vele activiteiten door de diverse stadsdiensten of in samenwerking met het stadsbestuur georganiseerd op en rond de Grote Markt.
Daar zonder zou het echt niet lukken.
Sint-Truiden profileert zich als sinds 1995 - toen ik burgemeester geworden ben - als evenementenstad, met fruit, monumenten en erfgoed.

 

 

De Taptoe is het symbool van de goede verstandhouding tussen het stadsbestuur en de militaire overheid. Sint-Truiden heeft destijds, bij de verhuizing van Brustem naar Beauvechain, Bevekom in november 1996, het peterschap van de 1e Wing van Beauvechain aanvaard.

 

 

Sint-Truiden gaat door als de meest militairvriendelijke stad van België.
Deze titel, of noem het slogan, is zeker niet uitgevonden door de Truienaren zelf.
Het is een gezegde dat komt van vele militairen, die in Sint-Truiden, hetzij professioneel, hetzij via hun legerdienst in Bevingen, Brustem en/of Saffraanberg gekazerneerd geweest zijn of nog steeds zijn.

 

 

En wij willen deze eer als meest militairvriendelijke stad van België hoog houden.
Dit kan door onder andere het gezamenlijk organiseren van talrijke initiatieven, zoals de tweejaarlijkse Taptoe, een engagement tussen Saffraanberg en de 1e Wing, dat de vriendschapsbanden met de stad telkenmale verstevigt.

 

 

 

De 1e Wing van Beauvechain en Saffraanberg engageren zich om logistiek en materieel mee in te staan voor de organisatie van de Taptoe, hetgeen financieel gezien heel wat betekent.
Zowel qua mankracht, als qua contacten met de diverse muziekkorpsen uit binnen- en buitenland, is het onontbeerlijk dat deze hulp verkregen wordt van de militaire overheid, wil een stad zoals Sint-Truiden een Taptoe kunnen organiseren.

 

 

Door de omvorming van de Koninklijke Technische School Saffraanberg tot de Koninklijke School voor Onderofficieren (sedert het academiejaar 2007-2008) - de enige onderofficierenschool in dit land, na de sluiting van de onderofficierenscholen van Zedelgem en Dinant - is de militaire aanwezigheid in onze stad nog toegenomen. Op bepaalde momenten zijn er niet minder dan 1500 studenten in Saffraanberg, hetgeen een uitbreiding betekent van de militaire tewerkstelling, maar ook voor de stad Sint-Truiden een bijkomende economische troef is.
Er wordt altijd maar gepraat over bedrijven aantrekken, maar zelden of nooit over militaire tewerkstelling.
Nochtans zorgen militairen meestal voor vaste tewerkstelling.

 

 

Een ander voordeel van de goede verstandhouding tussen de stad en militaire overheid is dat - dankzij de gezamenlijke activiteiten - zowel de stad Sint-Truiden als de hele regio de nodige uitstraling krijgt, op economisch, maar ook op socio-cultureel en op toeristisch vlak.
En dit alles kadert in mijn visie als voormalig voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging dat het leger zoveel mogelijk moet ‘opengetrokken’ worden naar de burger toe.
Het leger zal sociaal zijn of zal het niet zijn.
Belangrijk in dit verband is ook de oprichting van het comité Burgerlijke Militaire Samenwerking, kortweg BMS genoemd, dat - mede dankzij de steun van voormalig minister van Defensie André Flahaut - sinds haar officiële erkenning bij de editie van de Taptoe in 2006, al heel wat specifieke activiteiten heeft georganiseerd die gericht zijn naar alle actieve en oud-militairen. Daarenboven ben ik ervan overtuigd dat het BMS ertoe zal bijdragen dat de gewone burgers en de militairen nog dichter bij elkaar gebracht worden.

 

 

Maar nu terug naar het schouwspel van vanavond.
Zoals u wellicht weet worden de opbrengsten van de Taptoe naar goede gewoonte steeds besteed aan enkele goede doelen. Hierover leest u meer in de programmabrochure.
Een van de organisaties, die een financiële ondersteuning ontvangen uit de opbrengsten van de Taptoe, is de vakantieopvang 't Wolfke. Het betreft een vakantieopvang voor mindervalide kinderen - een uniek initiatief voor Limburg en Vlaanderen - georganiseerd door de stedelijke welzijnsdienst.
Namens de welzijnsdienst dank ik de organisatoren hier alvast van harte voor.

 

 

 

 

 

Ik wil in het bijzonder ook nog enkele mensen bedanken die ervoor gezorgd hebben dat wij hier vanavond van een prachtig schouwspel kunnen genieten:

 

 

- stadsbeiaardiers Noël, Frederik en Hendrik Reynders;
- de verenigde muziekmaatschappijen van Groot Sint-Truiden, onder leiding van hun respectievelijke dirigenten;
- de diverse militaire korpsen en hun dirigenten die hier vandaag aanwezig zijn;
- luitenant kapelmeester Matty Cilissen voor de artistieke leiding en commandant Serge Tetaert voor de presentatie;
- de korpscommandanten van Saffraanberg en Beauvechain, respectievelijk kolonel ingenieur stafbrevethouder Herman Ruys en kolonel-vlieger stafbrevethouder Georges Dejaeger en al hun medewerkers;

- het comité Burgerlijke Militaire Samenwerking (BMS), met in het bijzonder coördinator en voormalig bevelhebber van de 9e Wing in Brustem en tevens ere-burger van de stad Sint-Truiden,
Jacques Waldeyer en permanent afgevaardigde Benny Croes.

 

 

Verder rest er mij u nog veel luister- en kijkplezier te wensen.

 

Hierover is een artikel verschenen op LimburgActueel.be van dinsdag 29 mei 2012.