Jaarvergadering Limburgse Jagersvereniging vzw

Op vrijdagavond  5 september 2014 vond de Jaarvergadering van de Limburgse Jagersvereniging vzw plaats in de Boudewijnzaal in het provinciehuis.

Gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove was de slotspreker.

Ludwig Vandenhove: “Ik kan korter zijn dan tijdens de algemene vergadering van vorig jaar, want ondertussen hebben de meesten onder u mij reeds beter leren kennen.
Vorig jaar ben ik  vooral ingegaan op de goede samenwerking, die ik als burgemeester van Sint-Truiden altijd gehad heb met de jagers.

Strikt genomen, ben ik niet bevoegd voor jacht. Dat hebt u daarnet wel gehoord op basis van de uiteenzetting van arrondissementscommissaris Jo Wiertz over de aangepaste wetgeving. Maar jacht ligt nu eenmaal dicht bij milieu en natuur.
Ze moeten niet noodzakelijk tegengesteld zijn aan elkaar.

De OPEN ruimte is gebaat bij goede communicatie en regelmatig overleg tussen alle gebruikers. Daarom vind ik het zeer positief dat jullie directeur Frans Verstraeten van de vzw Limburgs Landschap uitgenodigd hebben op deze bijeenkomst om het standpunt van zijn vereniging toe te lichten omtrent het jachtgegeven in Limburg.

Voorzitter Yves Lecocq had het daarnet in zijn inleiding over het feit dat dierenwelzijn nu een Vlaamse bevoegdheid geworden is en dat hij vreest dat jullie vanuit die hoek nu misschien  naar (meer) problemen zouden gaan.
Persoonlijk denk ik dat niet. Ik ben zelf al jaren een voorvechter van dierenrechten en heb nu ook provinciaal de bevoegdheid over dierenwelzijn.
Met voldoende wederzijds begrip en consequent optreden tegen uitwassen en tegen diegenen, die zich niet aan de regels houden, lijkt mij dit oplosbaar.
Het overhevelen van de bevoegdheid van federaal naar Vlaams heeft hier niets mee te maken.

Het gegeven dat de bevoegdheden landbouw, milieu en natuur (dus ook jacht) en ruimtelijke ordening bij dezelfde Vlaamse minister Joke Schauvlieghe zitten, baart mij eerder zorgen.
Zulke logische bevoegdheden bij één bepaalde minister en  één bepaalde partij is onlogisch in de politiek. Zo dreigt het evenwicht tussen deze diverse maatschappelijke sectoren verstoord te worden. Immers, de betrokken minister moet nu dossiers bij zichzelf gaan verdedigen en/of bij zichzelf voor het nodige tegengewicht gaan zorgen.
Of is in de praktijk voorzitter Piet Vantemsche  van de Boerenbond (BB) de nieuwe minister?
Opletten geblazen!

De Limburgse Natuurgidsen vzw zijn inmiddels al verhuisd naar het vroegere Groene Huis.
Zij hebben als het ware (op mijn aangeven) die locatie ‘bezet’.
Ik hoop dat tegen eind dit jaar praktisch (herstellen van een aantal gebreken; plaatsbeschrijving; huurcontract; etc.) alles rond is, zodanig dat jullie eveneens uw intrek daar kunnen nemen.
Alleszins is de verhouding met de vzw Limburgse Natuurgidsen heel goed en zien zij uw komst tegemoet.
De aanwezigheid van voorzitter Leo Thomassen hier vandaag onderstreept dit.
Het zou meer dan een symbolische daad zijn, waarbij natuur en jacht weer een stuk dichter bij mekaar zouden gebracht worden.”

Zie onder andere het artikel   Jacht en natuur kunnen/moeten samengaan! van  6 november 2013 op deze website.

Tags: