Keith Haring

In Bozar, Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (Ravensteinstraat 23), loopt momenteel nog tot zondag 19 april 2020 een tentoonstelling over Keith Haring.

Op dinsdag 10 december 2019 heb ik er, samen met mijn echtgenote Sonja Schreurs, een bezoek aan gebracht.

"Aan te raden", zegt Ludwig Vandenhove.
"Het is de meest volledige retrospectieve in België, die ooit georganiseerd is rond deze kunstenaar. (1)

De tentoonstelling biedt een mooi overzicht van de werken van Keith Haring, maar laat de bezoeker eveneens kennis maken met het boeiend, maar veel te korte leven van de kunstenaar. 

De jaren '80: de atoomwapenwedloop, de betogingen tegen kernenergie, de apartheidsproblematiek, het aidsvirus en de gevolgen voor de homobeweging, Ronald Reagan als president van de Verenigde Staten en Margret Thatcher als eerste minister van Groot Brittannië.
Kunstenaars brachten kunst naar de straat. Kleur en lijn waren politiek. 
Haring ademde die tijdsgeest in én weer uit -als kunstenaar en activist. 

Het werk van Keith Haring is actueler dan ooit met de zoektocht naar genderidentiteit, de roep naar een duurzame wereld en racisme.

Kunst op zich kan de wereld niet redden. Kunstenaars kunnen wel laten zien hoe hoe we ons de vaak sombere werkelijkheid anders kunnen voorstellen.

Toeval of niet: op woensdag 4 december 2019 hebben Sonja en ik de toneelvoorstelling  'Angels in America' van auteur Tony Kushner, gespeeld door het Toneelhuis, in het cultureel centrum in Hasselt (Kuntslaan 5) bijgewoond.
Het speelt zich tegen dezelfde achtergrond en in dezelfde tijdsgeest af."

 

 

 

Tags: