Kunstwerken afvalkunstenaar Toon Eerdekens in provinciehuis

Op uitnodiging van gedeputeerde voor leefmilieu stelt afvalkunstenaar Toon Eerdekens enkele werken tentoon in het provinciehuis.

Ik vind kunst een ideaal middel om aan preventie en sensibilisering  te doen rond afval(voorkoming). Dit geldt ook voor plastiek.”, zegt Ludwig Vandenhove. “Vandaar dat ik afvalkunstenaar Toon Eerdekens de kans biedt om enkele van zijn werken tentoon te stellen in het provinciehuis in Hasselt. “

Plastiekafval komt meer en meer op de politieke agenda terecht, zelfs op de Europese.
Het betreft een goede evolutie: vervuiling eindigt niet aan de landsgrenzen.

De tentoonstelling kan bezocht worden tot en met vrijdag 21 maart 2014 tijdens de kantooruren (in principe van 8 uur tot 18 uur) in het provinciehuis, Universiteitslaan 1 in Hasselt.

Hieronder vindt u de perstekst.

Kan kunst de wereld redden (van plastiek)?

Dat is toch wat afvalkunstenaar Toon Eerdekens probeert te bereiken met zijn alarmkunst: de bevolking wakker schudden en bewust maken van de plastiek-ramp "die onze rivieren en oceanen verandert in een dode plastic soep".
Onder impuls van gedeputeerde Vandenhove toont de kunstenaar dezer dagen enkele werken in de hal van het Provinciehuis.

Het belangrijkste werk volgens de artiest zelf? "Specimen", zegt hij, "een werk dat in één beeld de nieuwe soort toont die onze rivieren nu al heeft veroverd, en alle andere soorten zal uitroeien."

De 4 meter lange 'vitrine' toont een massa plastiek afval aan een draad...
"Een draad die 3 maanden is ondergedompeld in de Maas in Lanaken”, verklaart de artiest. "De hoeveelheid plastiek die erin is blijven hangen is schrikwekkend...Maar wat er langs door is gespoeld, dát wil dit werk oproepen..."

Er is ook een werk met carnavalsplastiek uit diverse Limburgse gemeenten, verzameld in goten en rioolputjes: 'Cultureel Erfgoed - Patrimoine Culturel'
"Dit is de culturele erfenis van onze beschaving", zegt Toon Eerdekens, "dit laten we achter voor onze kleinkinderen... Een oceaan gevuld met vrolijk en kleurig, maar zinloos en dodelijk plastiek ..."

Een sombere boodschap dus, die deze expositie verkondigt?
"Ja", zegt de afvalkunstenaar "en wie mijn stelling overdreven vindt moet mijn 'Specimen' maar eens komen bekijken hier in het Provinciehuis. Je kan natuurlijk ook naar de Maas, of naar de Demer of eender welk beekje: daar is mijn werk live te bekijken!"

De tentoonstelling loopt nog tot en met vrijdag 21 maart 2014, en is vrij toegankelijk tijdens kantooruren, ook voor klassen en scholen.
"Het probleem van plastiek afval groeit dagelijks omdat we ze zelf niet willen zien, laat staan aanpakken. De milieucommissie van het Europarlement heeft ondertussen haar steun gegeven aan voorstellen van de Commissie waardoor dunne plastic zakjes binnen vijf jaar met 80 procent moeten verminderen en het weggeven van wegwerpszakjes in supermarkten verboden wordt. Dit probleem komt stilaan op elk politiek niveau op de agenda, mede dankzij activisten zoals Toon Eerdekens die op de deur van de beleidsmakers blijven kloppen. Sensibiliseringsacties zoals zijn kunstwerken bereiken een groot publiek en uiteindelijk zijn wij allemaal het die tot het besef moeten komen dat we ons gedrag moeten veranderen.", besluit Ludwig Vandenhove.
 

Zie onder andere Trash Art in het provinciehuis. Het Belang van Limburg, Het Belang van Hasselt, 14-03-2014, p. 11. Trash Art in het provinciehuis. www.hbvl.be, 06-03-2014.

Zie ook Wederzijds begrip! van 30-01-2014 op deze website.

Tags: