Landbouw: meer aandacht voor milieu en klimaat

“Europese en Vlaamse landbouwsubsidies moeten meer gekoppeld worden aan maatregelen voor het milieu en het klimaat”, aldus Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove zei dat op woensdag 13 mei 2020 in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van het Vlaams parlement.
Hij stelde hierover een tweetal vragen aan Viceminister-president en minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits

“Ik zit daarmee op de lijn van om en bij de 3 600 wetenschappers uit meer dan 60 landen, waaronder 137 uit België.
Zij stellen een tiental actiepunten voor, die een transitie moeten bewerkstelligen naar een ander landbouwmodel.
Wij moeten naar een landbouwbeleid dat compatibel is met ons ecosysteem.

De komende jaren moet er onderhandeld worden over een nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en de financiering ervan binnen de Europese Unie (EU).
Ik vind dat de EU en Vlaanderen rekening moeten houden met deze adviezen en aanbevelingen van deze wetenschappers bij de opmaak van het nieuwe GLB.

In verband met dat nieuwe GLB vraagt de EU dat elke lidstaat een actief partnerschap met de bevoegde regionale en lokale autoriteiten en met alle betrokken organisaties organiseert.
Het is belangrijk dat dit transparant gebeurt en dat het gaat over echte inspraak en niet enkel over informatiemomenten. Dat schijnt momenteel immers eerder zo te zijn bij de klankbordgroep, die in Vlaanderen in het leven geroepen is.”

De vraag, het antwoord en het verloop van het debat kan u vinden op  www.vlaamsparlement.be, Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid.