Limburgs dierenwelzijn moet behouden blijven

De Provinciale Adviesraad voor Dierenwelzijn (PAD) en bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove hebben een overzicht gemaakt voor Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts van alle initiatieven qua dierenwelzijn, die de voorbije 10 jaar met provinciale financiële middelen gebeurd zijn.
Het gaat hierbij zowel om werkingsmiddelen, als om investeringskosten.

Ludwig Vandenhove: “Wij vragen dringend een gesprek met minister Ben Weyts om hierover duidelijkheid te krijgen.
Binnen de interne Vlaamse staatshervorming wordt er met geen woord gerept over dierenwelzijn. De vraag is dus of de provincies in  de toekomst hiervoor nog middelen zullen mogen uittrekken.

Wij zijn van oordeel dat het provinciale niveau ideaal is om bepaalde activiteiten op het vlak van dierenwelzijn te voorzien, maar willen vooral niet dat de inspanningen voor de  sector zouden afgebouwd worden.
Als Limburg dit niet meer mag of kan doen, wie gaat dit dan overnemen?
Is Vlaanderen hiervoor niet te veraf?

Limburg doet veel op het vlak van dierenwelzijnsbeleid, maar het voorstellen alsof dit maximaal is, zou niet correct zijn.
Het gaat eerder om minimalistische inspanningen, die broodnodig zijn voor een sector, die praktisch volledig op vrijwilligers draait.

Het gaat niet enkel over dierenwelzijn in de strikte betekenis van het woord. Een aantal initiatieven hebben onder andere te maken met leefmilieu, volksgezondheid of veiligheid.”

Hieronder vindt u het persbericht met de nodige cijfers.



Zie onder andere Limburgs dierenwelzijn in gevaar. TVL-journaal, 12-05-2015. Radio2 Limburg-journaal, 12-05-2015. "Inspanningen rond Limburgs dierenwelzijn mogen niet verloren gaan". www.limburg-actueel.be, 12-05-2015.

Zie ook ‘Het goede hondenbaasjes’-schoolproject van 06-05-2015, Hard optreden tegen dierenmishandeling, maar wie gaat het doen? van 10-02-2015 en 187 500 euro voor dierasiel in Sint-Truiden van 28-11-2014 op deze website.