Ludwig Vandenhove pleit voor verlenging preventie- en veiligheidsplannen met 1 jaar!

De Sint-Truidense burgemeester
Ludwig Vandenhove vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom de strategische preventie- en veiligheidsplannen ineens met 1 jaar moet verlengen in plaats van met 3 maanden.

Hij zit hiermee op dezelfde lijn als de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG).

“Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom heeft dit trouwens ettelijke malen beloofd en toegezegd. 
Zowel de 102 betrokken gemeente- en stadsbesturen, als de ongeveer 3000 mensen, die via deze plannen tewerkgesteld zijn, moeten zekerheid krijgen voor minstens 1 jaar.
Een regering van lopende zaken is geen excuus voor halve maatregelen.”

 

 

 

 

Verlenging met 1 jaar

 

 

“De verlenging van de strategische preventie- en veiligheidsplannen met nauwelijks 3 maanden geeft de ongeveer 3000 mensen, die voor gemeenten, steden of allerlei verenigingen zonder winstoogmerk (vzw’s) werken rond preventie en veiligheid, te weinig werkzekerheid. Bovendien zijn de betrokken gemeente- en stadsbesturen momenteel volop bezig met de voorbereiding van hun begroting voor het komende jaar.
Hoe kunnen zij een degelijke beleidsplanning doen als zij slechts zekerheid krijgen voor 3 maanden?”, vraagt burgemeester
Ludwig Vandenhove zich af.

Niet verstoppen achter regeringsvorming

 

 

Ludwig Vandenhove vindt het ongepast dat uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom het nu voorstelt alsof de jobs van 3000 mensen op de helling staan omwille van de aanslepende regeringsvorming.

 

 

Het probleem ligt niet bij de regeringsonderhandelingen, zoals minister Annemie Turtelboom nu wil laten uitschijnen, maar bij de regering van Yves Leterme zelf.  Ikzelf heb als voorzitter van de vzw Belgisch Forum voor Preventie en Veiligheid in de Steden (BFPVS) enkele maanden geleden al gewaarschuwd voor de onzekerheid waarin de betrokken personeelsleden leefden en nu nog meer leven. En ook de VVSG heeft de voorbije maanden bij de minister van binnenlandse zaken én bij de eerste minister aangedrongen om de voortzetting van de strategische preventie- en veiligheidsplannen vanaf 2011 te garanderen.
Als lid van het directiecomité van VVSG steun ik die vraag volkomen.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

Het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken heeft hierop VVSG laten weten dat minister Annemie Turtelboom een voorstel zou doen om de plannen met 1 jaar te verlengen. Maar daar is het kernkabinet en eerste minister Yves Leterme haar blijkbaar niet in gevolgd. 
Resultaat: een halve maatregel waar niemand wat mee opschiet!

 

 

In beloftes maken, die vervolgens niet ingelost worden, is uittredend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom blijkbaar goed. Kijk ook maar naar de brandweerhervorming, die onder haar beleid volledig is stilgevallen.

 

 

210 voltijdse arbeidsequivalenten in Limburg

 

 

In gans België hebben 102 gemeenten of steden zo een preventie- en/of veiligheidscontract afgesloten. 
Voor Vlaanderen gaat het om 43 steden en gemeenten.

 

 

Ludwig Vandenhove: “Verschillende gemeenten en steden hebben hun personeelsleden al in opzeg geplaatst.
Ik vraag me af of je die gemeentebesturen terug over de streep kan trekken om die opzeg in te trekken voor een verlenging van amper drie maanden.

 

 

In Sint-Truiden werd nog niemand in opzeg geplaatst, maar ook hier gaat het om de job van een twintigtal personen.

 

 

Voor gans Limburg gaat het om ongeveer 210 voltijdse arbeidsequivalenten!”

 

De gemeenten en steden, maar vooral de om en bij de 3000 preventiewerkers worden zo een echte speelbal van de regering Yves Leterme en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Ludwig Vandenhove, voorzitter van de vzw Belgisch Forum voor Preventie en Veiligheid in de Steden’ van 15 juli 2010 op deze website.