Ludwig Vandenhove wil de wet-Dedecker aanpassen!

Burgemeester en senator
Ludwig Vandenhove/> vindt de wet-Dedecker, die voorziet in een vergoeding voor zelfstandigen bij hinder door openbare werken, te log, administratief niet-werkbaar en bovendien zorgt ze voor heel wat meerwerk voor de stads- en gemeentebesturen.
Wel is hij principieel voorstander dat zelfstandigen (op een andere manier) gecompenseerd worden voor hun inkomensverlies door wegenwerken.


In Het Belang van Limburg van 6 september 2006 verscheen een interview hierover. U vindt de integrale versie van het artikel hieronder.

"Vergoeding bij wegenwerken zware last voor gemeenten"

Yves Lambrix

"De wet-Dedecker over de inkomenscompensatievergoeding voor zelfstandigen moet dringend worden aangepast. Los van het feit dat de vergoedingen te laag zijn, worden gemeenten én gehinderde handelaars veel te veel geplaagd door de logge procedure en zware administratieve lasten." Dat zegt
Ludwig Vandenhove/>, sp.a-senator en burgemeester van Sint-Truiden. Hij gaat dit najaar in het parlement aankaarten om het een en ander te vereenvoudigen.

Ludwig Vandenhove/> (sp.a) vindt wet-Dedecker te log en onwerkbaar

BRUSSEL -

Sinds 1 juli is de wet-Dedecker - genaamd naar zijn indiener, VLD-senator Jean-Marie Dedecker - van kracht. Die wet houdt in dat zelfstandigen een compensatie krijgen wanneer ze hinder ondervinden bij openbare werken. Concreet betalen de gemeenten als opdrachtgever van openbare werken 0,125 procent op de kostprijs van de werken aan het Participatiefonds. Vanaf 1 januari 2007 kunnen handelaars die hun zaak minstens 14 dagen moeten sluiten ten gevolge van openbare werken een inkomenscompensatievergoeding krijgen van 44,2 euro per kalenderdag. De gemeenten als opdrachtgevers moeten dit fonds spijzen, ook als in de betrokken straat geen handelaars getroffen worden en het werk minder dan 14 dagen duurt.

Te log

"Buiten het feit dat de gemeente zelf bouwheer kan zijn, zal zij bij andere bouwheren als administratieve overheid moeten optreden. De logge procedure vereist heel wat werk bij de gemeentelijke administratie. Bovendien bevat de wet heel wat punten die voor discussie vatbaar zijn," zegt Vandenhove, die enkele punten toelicht:

- Afbakening: "In overleg met de bouwheer moet het gebied afgebakend worden waarin de werken hinder kunnen veroorzaken. Naast het feit dat zo'n afbakening toch denkwerk, overleg en tijd kost, is de afbakening zelf voor discussie vatbaar: wie heeft last en wie niet?"

- Informatieplicht: "Bedrijven die eventueel gehinderd kunnen worden, moeten door de gemeente op de hoogte worden gebracht van de geplande werken. De werken zelf kunnen dan 14 tot 30 kalenderdagen later aanvatten. Maar iedereen weet, en zeker de gemeenten die in zes op tien gevallen zelf bouwheer zijn, dat aannemers in de helft van de gevallen later beginnen met de werkzaamheden dan de dag die is afgesproken. Gevolg is dat bij sommige werken een nieuwe informatieplicht zou moeten volgen."

- Hinderattest: "Voor de erkenning bij het Participatiefonds als gehinderde inrichting moet de handelaar een attest aanvragen bij de gemeente via een voorgeschreven formulier en dit tegen ontvangstbewijs. De gemeente moet het attest binnen de zeven dagen na datum van ontvangstbewijs afleveren. Moet het nog gezegd dat dit de gemeentelijke administratie heel wat extra werk zal bezorgen?"

Alternatief

"Buiten de gebrekkige communicatie vanuit de federale overheid, moet dringend werk worden gemaakt van een administratieve vereenvoudiging van deze regelgeving," vindt Vandenhove. "In ieder geval kan men zich de vraag stellen om bepaalde werken uit te sluiten waarop deze wet van toepassing is, en of werken in straten zonder handelaars en werken die minder dan 14 dagen duren niet kunnen uitgesloten worden van zowel financiering van het Participatiefonds als van de zware administratieve lasten."

Vandenhove pleit ervoor om alle zelfstandigen een vergoeding te geven wanneer ze minstens 14 dagen ernstige hinder ondervinden. Ze moeten echter niet sluiten. "Daarnaast moeten aannemer en bouwheer een huurvergoeding aan de gemeente betalen, en moet er een budgettair evenwicht worden gevonden door elke euro die geïnd wordt ook daadwerkelijk uit te keren in de vorm van compensatie. Ten slotte moet het Participatiefonds worden afgeschaft wegens te omslachtig. In de plaats wordt alles puur op gemeentelijk niveau geregeld," zegt Ludwig Vandenhove. "Want we zullen de komende maanden steeds nadrukkelijker gaan merken dat de wet-Dedecker niet werkbaar is."