Mag het een Beke meer welzijn?

Vlaams minister van Welzijn, Gezin, Volksgezondheid en Armoedebestrijding heeft serieus bespaard op Welzijn. Onder andere bij de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW).

Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove vroeg de exacte cijfers op.

“Inmiddels heeft de minister in de betrokken commissie van het Vlaams parlement op dinsdag 14 januari 2020 op een vraag van collega Vlaams parlementslid Freya Vandenbossche geantwoord dat een deel van de besparingen zou teruggeschroefd worden." , zegt Ludwig Vandenhove.

"Goed nieuws, maar afwachten wat dat in concreto zal geven.

Het is blijkbaar een gewoonte van deze Vlaamse regering: besparen, dan aankondigen dat er minder bespaard wordt, maar er wordt wel nog altijd bespaard.

Hieronder vindt u de perstekst.

“Mag het een Beke meer welzijn?”

Een uitspraak van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) dat harde besparingen van minister voor Welzijn, Wouter Beke, moet ondergaan. Ze vinden dat besparen op welzijn, besparen op mensen betekent. Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove sp.a vroeg de exacte cijfers van de besparing op.

Een generieke besparing van 6 procent op subsidies komt neer op een bedrag van 5 tot 6 miljoen euro. De Vlaamse regering gaf tegelijk de boodschap in de media dat er op “initiatieven en hulp voor kwetsbare mensen op het terrein” niet bespaard zou worden. “Besparen op CAW en tegelijk verklaren dat op het terrein niet bespaard zal worden is paradoxaal”, aldus Vandenhove.

Uit de opgevraagde cijfers blijkt dat CAW een besparing van 52,85 voltijdse equivalenten, of 3,75% van het totaal erkende voltijdse equivalenten waarvoor ze momenteel erkend zijn, moet realiseren. Vandenhove geeft de cijfers per provincie: “de vermindering van erkende VTE voor CAW Oost-Vlaanderen is 9,86, voor CAW Antwerpen is dat 8,49 en voor CAW Limburg 5,37.” Minister Beke verklaart in zijn antwoord dat “flankerende maatregelen in overleg met de sector zullen genomen worden om deze besparingsoefening te kunnen realiseren.”

 “Met de besparing zal het CAW moeilijkheden krijgen om in de toekomst dezelfde kwaliteitsvolle hulp- en dienstverlening aan de meest kwetsbaren te garanderen. De hulpvragen verminderen niet en ze worden almaar complexer” zegt Vandenhove. “Daarbovenop blijft de gezondheidskloof in Europees perspectief in ons land groot, de toeleiding naar hulp blijkt vaak moeilijk en er zijn ook lange wachtlijsten”. Het parlementslid concludeert: “de besparing zal de meest kwetsbaren zwaar treffen, waarbij de hulp en dienstverlening zal verzwakken met ongelukken als gevolg.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag en het schriftelijk antwoord.