Meanders Zwarte Beek hersteld

Over een lengte van 2,5 kilometer worden in Beringen en Lummen momenteel meer dan dertig historische meanders van de Zwarte Beek (waterloop 1ste categorie) hersteld.

De werken zijn geraamd op 880 000 euro, inclusief Belasting op de Toegevoegde Waarde (BTW).
De uitvoeringstermijn bedraagt 100 dagen.
De werken zijn in principe beëindigd einde maart 2017.

Gedeputeerde van Natuur en Waterlopen Ludwig Vandenhove bracht op woensdag 21 december 2016 een werkbezoek aan de aan de gang zijnde werken.

Ludwig Vandenhove: "De werken worden uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), maar op gronden van de provincie Limburg.
De provincie Limburg koopt sedert 1995 gronden aan in de vallei van de Zwarte Beek om een grote eenheid natuur te vormen in de Middenstroom van de Vallei (de zogeheten Bocht van Laren).
Dit gebeurt samen met de vzw Natuurpunt.
Doordat de gronden van de vzw Natuurpunt en de provincie Limburg zo goed als aaneensluitend zijn, is het uiteindelijk mogelijk dit hermeanderingsproject te realiseren zonder dat hiervoor gronden van particulieren nodig zijn.

De werken strekken zich uit over de gemeenten Beringen en Lummen en gaan over de deelgebieden ‘Schurfert’, ‘Bocht van Laren’, ‘stuw Gestelse Heide’ en ‘Gestelse molen’.  

Met de aankopen van dergelijke gebieden neemt de provincie Limburg, als intermediair bestuur, haar verantwoordelijkheid inzake het natuurbeleid.
Naast de verbetering van de structuur, de belevingswaarde en de ecologische kwaliteit van de waterloop in uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Water (RKW), zorgt het project voor een verhoging van het waterbergend vermogen van de vallei (onder andere tegen eventuele wateroverlast in Zelem, deelgemeente van Halen) en voor een herstel van de landschappelijke en ecologische waarden in het natuurgebied.
Het verminderen van het overstromingsrisico gebeurt in uitvoering van de Europese Overstromingsrichtlijn.

De Zwarte Beek wordt op die manier 850 meter langer.
Er is een hermeandering over een totale lengte van 2,5 kilometer (‘Schurfert’ en ‘Bocht van Laren’), deels historische meanders, deels historisch meanderpatroon.
De rechte trajecten van de Zwarte Beek worden geheel (‘Bocht van Laren’) of gedeeltelijk gedempt tot hoogwatergeul (‘Schurfert’).

De vissers kunnen eveneens tevreden zijn. Er worden immers een tweetal vismigratieknelpunten opgelost: de stuw Gestelse Heide (verlagen stuwdrempel met vis passeerbare helling afwaarts) en ‘Gestelse molen’ (verbetering bestaande vistrap).

Deze graafwerken worden tegenwoordig volledig geprogrammeerd op basis van de detailplannen in de machine die dat doet. Dit maakt het achteraf ook mogelijk de oplevering exacter te laten verlopen. Natuurlijk met minder en ander personeel."

Hieronder vindt u het artikel dat hierover in Het Belang van Limburg verscheen op vrijdag 23 december 2016 (p. 25). 

Zie ook "Grootste meanderherstelproject ooit". Het Nieuwsblad, 23-12-2016, p. 4.

Zie onder andere Hermeandering de Herk in Helshoven gerealiseerd van 08-05-2014 op deze website.