Natuurgebaseerde oplossingen voor werkgerelateerde stress-aandoeningen

Welk effect heeft de natuur op het risico voor een burn-out? Zijn werknemers minder vatbaar voor werkgerelateerde stress wanneer ze tijdens de werkuren kunnen deelnemen aan natuurwandelingen en work-shops?
En wat is het economische effect hiervan voor het bedrijf, zijn werknemers dan ook productiever?

“Dit zijn enkele vragen uit het onderzoek ‘Natuurgebaseerde oplossingen voor werkgerelateerde stress-aandoeningen’ van de Universiteit Hasselt (UHasselt) met steun en medewerking van de provincie Limburg”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.
“Stress gerelateerde aandoeningen zijn een grote maatschappelijke kost, niet alleen voor de gezondheidszorg, maar ook voor de werkgevers.
Met dit project willen we de symptomen van mentale vermoeidheid en stress-gerelateerde aandoeningen (burn-out) bij werknemers reduceren door natuur-gebaseerde activiteiten tijdens de werkuren aan te bieden.

Een 50-tal werknemers van de provincie Limburg zullen in de maand oktober tijdens de werkuren deelnemen aan de activiteiten, georganiseerd door vzw Natuurpunt.
Onderzoekers van de UHasselt zullen de link tussen het deelnemen aan activiteiten in een groene omgeving en diverse indicatoren van welzijn onderzoeken.”

Het project werd officieel voorgesteld op dinsdag 2 oktober 2018 bij Natuurpunt Limburg in het domein Kiewit in Hasselt (Putvennestraat 112).

Hieronder vindt u het persbericht en het artikel hierover in Het Belang van Limburg van woensdag 3 oktober 2018 (pp 1-3).



 



 

Zie onder andere Op kruidenwandeling tijdens de werkuren. De Standaard, 03-10-2018, p. 11.

Zie ook Heeft de natuur effect voor preventie van stress op het werk? van 05-07-2018 op deze website.

 

 

 

Tags: