Nieuw kattenpaviljoen in dierenasiel Sint-Truiden

Op vrijdag 30 september 2016 werd het nieuw kattenpaviljoen in het dierenasiel in Sint-Truiden officieel geopend.

Gedeputeerde van Dierenwelzijn Ludwig Vandenhove was één van de sprekers.

Ludwig Vandenhove: "Ik ben blij en fier.
Het is eerder zeldzaam dat je een project kan mee opstarten als burgemeester dat je dan als gedeputeerde mee kan finaliseren.

Als provincie Limburg hebben we dit kattenpaviljoen voor 270 000 euro gesubsidieerd.
Voor het hele dierenasiel hier in Sint-Truiden heeft de provincie Limburg over de verschillende jaren 320 000 euro uitgetrokken.
Veel geld? Nee, voor mij niet.
Politiek is nu eenmaal keuzes maken.
Dierenwelszijnsbeleid verdient aandacht en financiële middelen. En dan gaat het mij over de dieren, maar  ook over de talrijke vrijwilligers die dag in dag uit instaan voor de opvang en de verzorging van die dieren. Die vrijwilligers moeten ook de nodige vorming krijgen, zodat ze kwalitatief met de dieren kunnen omgaan?
Vaak hoor ik zeggen: zoveel geld voor de dieren, terwijl er nog zoveel noden voor de mensen zijn.
Dit is een valse discussie. Het gaat immers vaak over dezelfde mensen, die eveneens klagen als er geld uitgegeven wordt voor sociale doeleinden, want "zij betalen al belastingen genoeg".

Er is goed nieuws voor jullie als dierenliefhebbers.
Eerst mochten de provincies geen dierenwelzijnsbeleid meer doen. Nu de Vlaamse regering er geen geld voor uittrekt weer wel.
Ik hoor de minister van Dierenwelzijn regelmatig forse verklaringen in de pers doen over dierenwelzijn - meestal 's zondags als er weinig (ander) nieuws is -, maar financiële middelen staan er niet tegenover.
Als provincie Limburg blijven wij onze verantwoordelijkheid opnemen.
In de begroting 2017 blijven er voldoende middelen voorzien om een dierenwelzijnsbeleid te blijven voeren. Het kattensterilisatieproject blijft dus zeker overeind.

Ik blijf erbij: de Vlaamse overheid, die nu bevoegd is voor dierenwelzijn, zou er geld moeten voor uittrekken en een kader uittekenen.
In dat kader hoort voor mij zeker een dierenasiel in elke regio.
In Limburg is dat het geval op het Maasland na.
Als provincie Limburg hebben wij de nodige middelen voorzien, maar het is vooral op het terrein, bij de betrokken gemeenten, dat het project stokt.

Het model van dierenasiel dat wij hier in Sint-Truiden hebben, is voor mij het best: goed ondersteunde vrijwilligerswerking met structurele, financiële steun vanuit diverse overheden.
Het alternatief is een openbare aanbesteding.

Ik heb het zelf dikwijls meegemaakt toen ik nog federaal parlementslid was: theoretische discussies in Brussel, die in de praktijk, aan de basis, in gemeenten gerealiseerd kunnen worden.
Deze week is er in diverse media een debat gevoerd over de discussie 'duaal leren' versus 'leertijd'. (1) (2)
Ik stel vast dat de diverse scholen die meegewerkt hebben aan de realisatie van dit dierenasiel hier nooit problemen rond gemaakt hebben, maar wel heel wat gerealiseerd hebben.

Bedankt aan iedereen die meegewerkt heeft om dit vernieuwd kattenpaviljoen te realiseren.
Bedankt aan alle vrijwilligers onder leiding van voorzitter van de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden Philip Zürinckx.
Ik ben fier op jullie, jullie zijn een voorbeeld voor de rest van België en Vlaanderen."     

De reportage hierover, die op vrijdag 30 september 2016 in Fan van Limburg op Televisie Limburg (TVL) getoond werd, kan u bekijken via deze link.

 

(1) 'Op school leer je geen stiel'. De Standaard, 28-09-2016, p. 14.
(2) De kracht van duaal leren. De Standaard, 29-09-2016, p. 36.

 

Zie ook Dierenasiel breidt uit met nieuw kattenpaviljoen. Het Belang van Limburg, 29-09-2016, p. 22.

 

Zie onder andere Officiële opening nieuw kattenpaviljoen dierenasiel Sint-Truiden van 30-09-2016 en 187 500 euro voor dierasiel in Sint-Truiden van 28-11-2014 op deze website.