Nieuwe kikkerpoelen in het Vijverbroek in Kessenich (Kinrooi)

De afdeling Kinrooi van Natuurpunt heeft 2 nieuwe kikkerpoelen aangelegd in het Vijverbroek in Kessenich (Kinrooi).
Zij hebben hierbij de hulp en actieve steun gekregen van het 5de en 6 de leerjaar van de vrije basisschool Bommesaar en de GO!-bassisschool Icarus.

Gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove was aanwezig bij de officiële opening op vrijdag 20 juni 2014.

Als provincie Limburg zetten we volop in op kinderen en jeugd.
Zij kunnen niet jong genoeg kennis maken met ons milieu en de aspecten duurzaamheid en klimaatneutraliteit.

Zo zijn er de talrijke initiatieven in het kader van Milieuzorg Op School (MOS), maar ook op andere manieren proberen we projecten waar scholen mee betrokken zijn financieel te ondersteunen. Dit is ook het geval in Kinrooi via het subsidieproject Educatief Natuurbeheer.

Kinderen leren veel meer door actief in de natuur bezig te zijn in plaats van diezelfde lessen in traditioneel klasverband te krijgen.”, zegt Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de perstekst.

Natuurpunt opent leerrijke kikkerpoelen in het Vijverbroek

Natuurpunt opent twee nieuwe kikkerpoelen in het Vijverbroek in Kessenich bij Kinrooi. Leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de basisscholen Bommesaar en Icarus krijgen het peterschap over de poelen: ze zullen verder meehelpen bij het onderhoud en leren tegelijk bij over het waterleven dat erin voorkomt. De openstelling van de vijvers is het sluitstuk op een geslaagd biodiversiteitsproject dat steun kreeg van provincie Limburg. De poelen worden feestelijk geopend met een receptie, op vrijdag 20 juni om 12u. Burgemeester Jo Brouns en gedeputeerde van de provincie Ludwig Vandenhove zullen een woordje uitleg geven en een infobord onthullen. Natuurpunt zal de leerlingen een certificaat overhandigen voor hun inzet en hulp in het Vijverbroek.

“Met dit project hebben we twee erg belangrijke missies gecombineerd”, zegt Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van de provincie Limburg. “We geven belangrijke kansen aan de lokale natuur en tegelijk maken we kinderen op een speelse manier bewust van die lokale natuur“, zegt Vandenhove. 

Het graven van de twee poelen werd mogelijk dankzij de subsidie die de provincie Limburg verleende in het kader van projecten voor het behoud van de biodiversiteit. Dankzij de medewerking van de gemeente Kinrooi, tevens eigenaar van het terrein, Rotary Maaseik en de Stichting Drie Eigen kon maximaal beroep worden gedaan op die provinciale subsidie. “De keuze voor de locatie van de poelen was niet toevallig”, zegt Frans Parren van Natuurpunt Kinrooi. “De poelen werden gegraven in een ruigtezone met veel moerasspirea, bramenkoepels en wilgen, gekend als leefgebied voor de nachtegaal en tegelijk een ideale biotoop voor de boomkikker, die al jaren verdwenen is in Kessenich”, vertelt Frans Parren.

Het Vijverbroek
Het Vijverbroek is de enige gaaf bewaarde Maasmeander in Limburg. In de diepste delen van de verlande meander ontwikkelde zich een zeldzaam elzenbroekbos dat een landbouwzone omsluit. Natuurpunt beheert sinds 1998 grote delen van het Vijverbroek waaronder enkele eigen percelen en eigendommen van de gemeente Kinrooi en van Steengoed bvba.

Leerlingen van het 5de en 6de leerjaar van de Kessenichse basisscholen Bommesaar en Icarus werken via het door de provincie Limburg gesubsidieerde project Educatief Natuurbeheer al jaren mee aan het beheer van het unieke Vijverbroek. “Wij zijn beide scholen dankbaar dat zij het  peterschap over een poel hebben aanvaard. Voor al die jaren dat zij meewerkten aan het beheer van het  unieke Vijverbroek  zullen zij ter gelegenheid van de openstelling ieder een certificaat ontvangen”, besluit Frans Parren.

 

Zie onder andere Twee nieuwe kikkerpoelen in het Vijverbroek. www.hbvl.be, 07-06-2014. Twee nieuwe kikkerpoelen in het Vijverbroek - Het Belang van Limburg. www.lokaal-nieuws.be, 08-06-2014.

Zie ook Jeugdbond voor Natuur en Milieu adopteert poel van 25-09-2013, Contracten Milieuzorg Op School (MOS) ondertekend van 03-07-2013 en Klimaatsubsidies voor scholen vanuit de provincie Limburg van 24-05-2013 op deze website.