Nieuwe spelregels voor erosiebestrijding

Op dinsdag 16 september 2014 vond in de Academiezaal in Sint-Truiden (Plankstaat 18) een congres plaats met het thema ‘Nieuw spelregels voor erosiebestrijding’ in een organisatie van Samenwerking Land & Water, de stad Sint-Truiden en de provincie Limburg.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was één van de sprekers.

Ludwig Vandenhove: “Een erosiebeleid zou normaal moeten zijn, maar is niet vanzelfsprekend. Maar ik ben blij dat deze regio en de stad Sint-Truiden op dat vlak als goed voorbeeld en zelfs als voorloper blijven beschouwd worden.
Ja, vooraleer er sprake was van de watertoets hebben wij al geweigerd bouwvergunningen af te leveren voor een verkaveling in de deelgemeente Velm, waar nu eenden op zwemmen.
De eerste ingrepen, die we gedaan hebben, steunden op vrijwilligheid en de nodige formele beslissingen om eigendommen af te staan of gronden braak te laten liggen, zijn pas later genomen.

Als ik de diverse sprekers en standpunten goed beluister, is er niets veranderd ten opzichte van midden jaren ’90 toen ik als burgemeester geconfronteerd werd met heel wat water- en modderoverlast. Ook destijds was wederzijds begrip en samenwerking tussen diverse maatschappelijke groepen al belangrijk, vandaag is het niet anders. Het gaat vooral over de landbouwers en de milieu- en natuursector en uiteraard over de inwoners, die geconfronteerd driegen te worden met overlast.

Het verschil met toen is dat er nu gelukkig volop aandacht is voor deze problematiek.
Het is ooit anders geweest. Maar het is eveneens een aangelegenheid van voldoende geld en middelen.

Maatwerk en terreinkennis zijn belangrijke elementen bij het uitstippelen van een erosiebeleid.

Een goed evenwicht tussen vrijwilligheid en opgelegde (decretale) regels vanuit de overheid is belangrijk om de diverse betrokken groepen mee te krijgen.

Alle bevoegdheden zitten nu geconcentreerd bij dezelfde minister (Joke Schauvliege).
Is dat een goede zaak? Volgens mij niet.
Het lijkt misschien logisch, maar het tegenovergestelde is waar.
Gaat de minister met zichzelf overleggen of compromissen maken?

De erosiebestrijding moet bekeken worden binnen het ruimer kader van een duurzame transitie, die hoe dan ook nodig is gezien de toenemend problematiek van de klimaatopwarming.”

Hieronder vindt u de perstekst.

 

Zie ook www.land-en-water.be.

Zie onder andere Provincie Limburg neemt waterlopen over van 19-12-2013 en Gingelom en Sint-Truiden voorbeeld qua aanpak van modder- en wateroverlast! van 21-08-2008 op deze website.