Nog meer kinderopvang in Sint-Truiden

Met de ingebruikname van de vroegere kapelanij in de deelgemeente Brustem (Kapelhof 6) als bijkomende locatie voor buitenschoolse kinderopvang beschikt ‘Tutti Frutti’ nu over in het totaal 169 plaatsen verspreid over gans Sint-Truiden.
In de kapelanij zelf kunnen 32 kinderen opgevangen worden.

De officiële opening vond plaats op zaterdag 1 september 2012.

“Ik ben hier bijzonder tevreden mee.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove, die 17 jaar geleden begon met het eerste initiatief. “Bovendien ben ik blij dat CD&V en Open VLD tot inkeer gekomen zijn.

Bij het begin van deze legislatuur heeft sp.a/Lijst Burgemeester hard moeten pleiten om het project van de buitenschoolse kinderopvang te laten bestaan en zeker om het uit te breiden.

Dat is precies wat ik altijd bedoel als ik zeg dat ik reken op het gezond verstand van de Truienaar bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012.
Ik ga ervan uit dat de bevolking dat allemaal niet vergeten is, ook al proberen andere partijen en schepenen nu de pluimen op hun hoed te steken zoals op zovele andere beleidsdomeinen.”

De kerkfabriek van Brustem heeft zelf deze voormalige kapelanij in orde laten brengen en de inrichting is gebeurd door het stadsbestuur. De verdieping is ook opgeknapt, zodat er nog uitbreidingsmogelijkheden zijn.

 

Het is andermaal een mooi voorbeeld van de goede samenwerking tussen kerkfabrieken en het stadsbestuur. Zo hebben we op donderdag 30 augustus 2012 nog een vergadering gehad over onder andere de veiligheid in kerken, de ondersteuning van de kerkfabrieken vanuit de erfgoedcel Haspengouw en de mogelijkheden voor kerkfabrieken om een beroep te doen op de vzw ‘De Ploeg’.
Zie onder andere de teksten “Erkenning erfgoedcel Haspengouw” van 5 december 2011 en “Diefstal in de Kerk” van 11 februari 2012 op deze website.
Zie de website www.erfgoedcelhaspengouw.be en www.politie-sint-truiden.be.

Kerkfabrieken voeren meer en meer een echt beleid dat verdergaat dan de louter decretale taken, die ze hebben.”, zegt Ludwig Vandenhove, tevens bevoegd voor kerkfabrieken.
Zie onder andere de cartoon  ‘Er is wel degelijk een toekomst voor de kerken!' van 7 juli 2011 op deze website.

Tutti Frutti beschikt nu over 3 eigen locaties, te weten: in het centrum in de vroegere verpleegsterschool op de Rummenweg 2 (105 plaatsen), in Kortenbos op de Hasseltsesteenweg 482 (32 plaatsen) en deze vroegere kapelanij in Brustem (32 plaatsen). Daarnaast zijn er nog ‘vlinderpunten’ van voor- en naschoolse opvang in een aantal scholen: locatie Boomhut Aalst, Aalst-Dorp 36 (14 kinderen), locatie Wijdeland Brustem, Vliegveldlaan 116 (28 kinderen), locatie Boomhut Brustem, Kapelhof 6 (28 kinderen) en locatie Zonnebloem Wilderen, Zoutleeuwsesteenweg 135 (28 kinderen).
Hierbij wordt er gezocht naar een goed evenwicht tussen het vrije katholieke net en het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

“De stad Sint-Truiden moet de komende jaren blijven investeren in kinderopvang, via ondersteuning van private initiatieven, maar vooral via bijkomende eigen initiatieven.

Wij moeten er een nog sterker sociaal cachet aan geven: een lagere prijs voor personen en gezinnen, die het moeilijk hebben en specifieke aandacht voor eenoudergezinnen, zodat deze aan het werk kunnen gaan/blijven. Een inkomen is immers de beste garantie om niet in sociale problemen of de armoede te vervallen.

In een beleid moeten er prioriteiten gelegd worden en kinderopvang hoort daarbij voor sp.a/Lijst Burgemeester.”, zegt Ludwig Vandenhove.

De stad Sint-Truiden beschikt eveneens over een kindinfopunt (KIP).
Het KIP geeft een overzicht van het aanbod en de mogelijke beschikbare plaatsen in de streek voor de opvang van kinderen.
Voor meer informatie: kindinfopunt@sint-truiden.be.

In het verkiezingsprogramma van sp.a/Lijst Burgemeester staat er het volgende te lezen over kinderopvang.

OUDERS EN KINDEROPVANG

Ouders die op zoek zijn naar opvang voor hun kind, zien vaak door de bomen het bos niet meer. Gemiddeld doen ouders dertien kinderdagverblijven of onthaalouders aan voor ze een geschikte plek vinden.

KIP

Sp.a wil daarom het centraal loket KIP (kind info punt), dat ouders helpt bij hun zoektocht naar kinderopvang verder uitbouwen. Met KIP moet de stad erin slagen om bestaande opvangplaatsen en eventuele tekorten in kaart te brengen. Op de website www.Sint-Truiden.be/KIP krijgen ze dan op een eenvoudige manier een overzicht van de kinderdagverblijven, onthaalouders en buitenschoolse opvang in hun buurt. Via een zoekfunctie op basis van de leeftijd van jouw kind, de soort opvang die je zoekt en de gewenste locatie, krijg je een gedetailleerd overzicht van alle opvanginitiatieven en hun prijzen. Mensen kunnen zoeken op kaart, inzoomen op een bepaalde regio en de weg van thuis naar de opvang berekenen.
Uiteindelijk is het onze bedoeling dat ouders van elke pasgeborene binnen de drie maanden een opvangplaats vinden.
Zie onder andere ook de tekst  ‘Sint-Truiden 2.0: Allemaal samen’ van 21 juli 2012 op deze website.

Zie onder andere de cartoon “Lijst Burgemeester wil uitbreiding buitenschoolse kinderopvang bij de stad Sint-Truiden!” van 17 juni 2009 en de tekst “Beter laat dan nooit!” van 31 oktober 2011 op deze website.