Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Nederland – Vlaanderen

Op woensdag 5 oktober 2016 werd in ontmoetingscentrum De Buitengaander (Dorpstraat 9) in Westerhoven in Nederland een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het Waterschap De Dommel (Nederland), de Watering De Dommel, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de Belgische provincie Limburg.

Water en de eventuele gevolgen ervan stoppen niet aan de grens”, zegt gedeputeerde van Waterlopen Ludwig Vandenhove. “Vandaar dat zulke samenwerking belangrijk is.” “We gaan bekijken of er zelfs ook op andere vlakken niet nog meer, zelfs structurele samenwerking mogelijk is met bijvoorbeeld steun vanuit de Europese Unie (EU) voor eventueel grensoverschrijdende projecten.”

Waarnemend diensthoofd dienst Water en Domeinen Ben Simons ondertekende de overeenkomst namens de provincie Limburg, omdat gedeputeerde Ludwig Vandenhove weerhouden was in Hasselt voor de vergadering van de Provinciale Visserijcommissie, waar hij voorzitter van is.

Hieronder vindt u het persbericht.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst waterbeheer met Vlaanderen

Woensdag 5 oktober 2016 wordt door Provincie Limburg(B), Vlaamse Milieumaatschappij, Watering De Dommelvallei en Waterschap De Dommel een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze samenwerking richt zich op het praktische beheer van de beken in het grensgebied Nederland en Vlaanderen-België.

Water kent geen grens
Goed waterbeheer is essentieel om er voor te zorgen dat het water in beken en sloten niet te hoog en niet te laag komt te staan. Dat is geen eenvoudige klus, laat staan als je met vier partijen aan het roer staat. Met elk een eigen verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van beken en sloten in eigen beheersgebied. Met daarbij ook nog water wat zich juist weer niet aan grenzen houdt. Een lastige klus. Daarom is er voor gekozen om praktische beheer afspraken vast te leggen in een samenwerkingsovereenkomst.

De beheergebieden van Watering De Dommelvallei, Vlaamse Milieumaatschappij en Provincie Limburg bevinden zich op Belgisch grondgebied. Het beheergebied van Waterschap De Dommel bevindt zich op Nederlands grondgebied. Binnen de beheergebieden van alle partijen bevinden zich waterlopen die plaatselijk de Nederlands – Belgische grens vormen en/of de grens overschrijden. Bij de grensoverschrijdende waterlopen is de beheerder verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de waterlopen. Bij grensvormende waterlopen zijn de Belgische en Nederlandse beheerder samen verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de watergang.
Dit geldt bijvoorbeeld voor het bovenstroomse traject van de Buulder Aa waar de provincie Limburg (B) verantwoordelijk is voor het onderhoud van de linkeroever en Waterschap De Dommel voor de rechteroever. Partijen lopen nu wel eens tegen onduidelijkheden of problemen aan die voorkomen hadden kunnen worden door elkaar vooraf te betrekken of beter te informeren.

Wijze van samenwerken
Partijen brengen en houden elkaar op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen die van belang kunnen zijn voor uitvoering van de beheer- en onderhoudstaken. Denk hierbij aan het verleenden van vergunningen, ecologische doelen, wijziging in maaibeleid, buitengewoon onderhoud zoals baggeren, maar zeker ook bij calamiteiten zoals droogte of hoog water. De samenwerking zal gestructureerd plaats gaan vinden en wordt ook jaarlijks geëvalueerd. Zo zorgen we samen voor nog beter waterbeheer in Nederland en Vlaanderen.

Zie ook Verdere ontwikkeling Kempen~Broek   van 28-10-2015 op deze website.