Ook milieuvergunning voor hagelkanonnen!

Naar aanleiding van de klachten van de geluidsoverlast tegen hagelkanonnen, die Ford Genk geplaatst heeft, herhaalt burgemeester
Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden zijn standpunt: naast een bouwvergunning is er een milieuvergunning voor deze hagelkanonnen nodig.

“Ik heb dit al vaak aangekaart bij de Vlaamse minister van leefmilieu, maar tot nu toe zonder resultaat. Nochtans kan ik mij niet voorstellen dat deze hagelkanonnen, die zogeheten wolken naar elders drijven of uit elkaar schieten, geen invloed op het milieu zouden hebben.

 

 

 

 

Kennen we nog geen voorbeelden genoeg van ingrepen van de burger in de natuur, die achteraf (zware) gevolgen hebben?
De (vroegere) water- en modderoverlast in de regio Haspengouw, onder andere als gevolg van veranderingen in het verleden in het landschap, zoals door de ruilverkavelingen, zijn daarvan een mooi voorbeeld.

 

 

De natuur neemt altijd weerwraak.”, zegt
Ludwig Vandenhove.

 

 

“Er zijn believers en non-believers met betrekking tot deze hagelkanonnen.
Ik behoor duidelijk tot de laatste categorie.”, aldus
Ludwig Vandenhove.

 

 

“Er zijn nog periodes geweest in onze streek, en maar goed, dat wij gedurende lange tijd gespaard gebleven zijn van hagel, onweer, water- en modderoverlast. Bovendien worden wij de laatste jaren vooral gespaard van water- en modderlast, omdat we daar beleidsmatig rond gewerkt hebben en veel geld in geïnvesteerd hebben.”
Zie onder andere de tekst ‘Gingelom en Sint-Truiden voorbeeld qua aanpak van modder- en wateroverlast!’ van 21 augustus 2008 en ‘Aandacht voor water- en modderoverlast is een permanente bekommernis!’ van 26 februari 2011 op deze webiste.

 

 

“Stel u voor dat het niet meer zou onweren boven Sint-Truiden.
Ik durf aan zo’n situatie niet denken.
Op zo’n manier in de natuur ingrijpen zou onverantwoord zijn.”,
stelt Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u het artikel dat in Het Belang van Limburg van 2 september 2011 verschenen is.

 

 

"Geluidsnorm voor hagelkanon nodig"

 

 

In Zuid-Limburg keken ze raar op toen Ford Genk in geen tijd een hagelkanon neerzette. Is die bouwvergunning zo snel in orde?  Het antwoord:  die was niet nodig aangezien het kanon aanvankelijk minder dan 90 dagen zou staan. "Er moeten Vlaamse geluidsnormen komen", vindt Ludwig Vandenhove (sp.a).

 

 

"Voor kanonnen zijn nu alleen bouwvergunningen nodig, terwijl er eigenlijk zeker ook een milieuvergunning bij hoort", vindt Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden. "Ik heb dit al aangekaart bij minister Crevits. Daarnaast moeten er duidelijke geluidsnormen komen. Die kun je wel opnemen in je politiereglement, maar dat blijft ondergeschikt aan Vlaamse regels." In Sint-Truiden staan nu zo'n tien kanonnen, al jaren. Krijgen ze veel klachten van buren? "Nee, dat valt erg mee. Ze staan ook diep in de plantages."

 

Ook in Herk-de-Stad weten ze alles van kanonnen. "We hebben er zeven", zegt burgemeester Danny Pauly (sp.a). "Maar daar zijn hele lange discussies aan voorafgegaan, inclusief hoorzittingen met de buurt en de aanpassing van het politiereglement. Bij ons liggen de plantages dicht bij de huizen. Dus hebben we als regel ingevoerd dat een kanon op minstens 400 meter van een huis moet staan, maar dat dit in uitzonderlijke gevallen ook op 250 meter kan. Voorwaarde is wel dat je dan binnenshuis niet meer dan 70 decibel hoort. Nu, ik woon zelf naast een kanon en het zijn vooral de trillingen die je voelt." De kanonnen staan er nu al een tijd, krijgen ze nog veel klachten? "Nog heel veel. Het blijft een moeilijke discussie. Langs de ene kant heb je de boer die zijn oogst wil beschermen, langs de andere kant de buren. In Nederland hebben ze blijkbaar geluidsdempers voor die kanonnen, dat zijn we nu aan het bestuderen. Als dit echt afdoet, dan moeten ze die bij ons ook plaatsen."

Ook in Nieuwerkerken hebben ze kanonnen. "Bij ons moeten ze op 500 meter van de huizen staan", zegt de milieudienst. "Maar het probleem is inderdaad dat geluidsoverlast niet wettelijk geregeld is."

 

 

In Heers is eerder dit jaar een vergunning na een klacht van een buur zelfs vernietigd door de Raad van State, die wilde een betere motivatie.
 

Zie ook de teksten ‘Burgemeester Ludwig Vandenhove roept op tot ronde tafel over hagelkanonnen!’ van 3 april 2007 en ‘Strengere regelgeving rond hagelkanonnen nodig!’ van 28 augustus 2007 op deze website.