Parkrangers blijven aan het werk

“Dankzij een gezamenlijke inspanning van de Vlaamse regering en de provincie Limburg in het kader van het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK) slagen we erin om 36 parkrangers in dienst te houden.”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove.
“Dit is een goede zaak voor het Limburgs milieu, maar ook voor de tewerkstelling van personen, die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.”

Op woensdag 29 januari 2014 werd het project officieel voorgesteld in Grootloon (Borgloon) in de Servaeshoeve, Grootloonstraat 101.
Elke arbeider kreeg een bodywarmer met het logo van de 3 Regionale Landschappen en van de provincie Limburg.

“Dit is één van de enige projecten binnen SALK waarmee rechtstreekse tewerkstelling wordt gecreëerd.
Voor mij mochten er gerust wat meer van deze initiatieven ingezeten hebben om zulke personen aan het werk te krijgen of te houden.
Meestal hebben zij een laag inkomen en ze worden op die manier uit de armoede gehouden. Bovendien komt dit geld vrij direct in de (lokale) economie terecht.”

Hieronder vindt u de perstekst.

Provincie Limburg stelt 36 “Parkrangers” te werk

Limburg is de meest groene provincie van Vlaanderen. De kwaliteit van onze natuur zorgt voor een plek waar het leuk is om te wonen, te werken en te recreëren. Bovendien lokt de Limburgse natuur jaarlijks heel wat toeristen, die via bestedingen een positief effect hebben op de lokale economie (horeca, logies, … ). In Limburg is de sector toerisme verantwoordelijk voor 25.000 jobs (in 2012). 80% van de toeristen blijken voor Limburg te kiezen als vakantiebestemming vanwege de uitmuntende natuur en landschapskwaliteiten, het groen, de rust en de stilte. Indien we in Limburg onze huidige status als  ‘groene’ provincie willen behouden en verder ontwikkelen, is het onderhoud en versterken van deze landschappelijke (beeld)kwaliteit een absolute must.

Laat dit nu net de “kerntaak” zijn van de Parkrangers. 6 ploegen van telkens 5 doelgroeparbeiders en 1 ploegbaas (= 36 groenjobs) uit de sociale economie staan in voor de basiskwaliteit van het landschap. Ze worden ingezet in alle 44 gemeenten van Limburg, voornamelijk in de 11 Grote Landschappelijke Eenheden zoals o.a. de Hoge Kempen, Haspengouw, Kempen-Broek, Bosland of De Wijers.

Typische werkzaamheden van de Parkrangers zijn het nazicht en onderhoud van wandel- en ruiterpaden en bijhorende signalisatie, het verhogen van de landschapskwaliteit in parken, onderhoud van zitbanken, infoborden en plankenpaden, verwijderen van zichtbelemmerende begroeiing, opruimen van sluikstorten en zwerfvuil,  opruimen van overtollige afsluitingen, het aanplanten van (fruit)bomen en struiken, herstel en aanplant van houtkanten, verzorgen van monumentale bomen, holle wegen, aanleggen of herstellen van poelen. Het doel van deze werken is steeds het verhogen van de landschapskwaliteit en -beleving in de directe omgeving van de toeristische routestructuren.

 

In de periode 2009-2012 werd het project ‘Parkrangers’ reeds als pilootproject uitgevoerd met de financiële steun van LSM (Limburgs Sterk Merk).
In onderstaand overzicht volgt een beknopt overzicht van de voornaamste projectrealisaties/acties in die periode:

•        Werkgelegenheid voor 24 doelgroeparbeiders en 6 ploegbazen

•        486 600 liter zwerfvuil en sluikstort opgeruimd

•        11 kilometer haag aangeplant

•        1 100 hoogstamfruitbomen aangeplant

•        660 monumentale bomen verzorgd

•        40 poelen aangelegd of hersteld

•        12 parken hersteld

•        62 km houtkanten onderhouden

•        40ha bos aangeplant en/of hersteld

•        Meer dan 100 wandelpalen hersteld/rechtgezet

•        Meer dan 1000 kilometer wandelpad in Limburg werd onderhouden

•        … 

Begin 2013 vestigde gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove de aandacht op het wegvallen van de arbeiders door het aflopen van het LSM-project: “Niet alleen zouden de arbeiders uit de sociale economie hun job verliezen, het stoppen van hun werkzaamheden zou ook de kwaliteit van het landschap en de routestructuren laten achteruitgaan. We mogen niet vergeten dat toeristen maar blijven komen als de natuur duurzaam en goed onderhouden wordt.”

Vanaf januari 2014 is er goed nieuws voor de arbeiders en de gemeenten die via de regionale landschappen van de diensten gebruik maken: voor een periode van 5 jaar is een budget voorzien van 5 miljoen EUR. 1,5 miljoen EUR daarvan wordt vrijgemaakt in het kader van het SALK (Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat). De overige 3,5 miljoen EUR wordt voorzien vanuit de Provincie Limburg.

In afwachting tot de SALK-middelen kunnen worden aangewend (medio 2014), investeert de Provincie Limburg nu reeds 390.000 EUR om het project “Parkrangers” te kunnen voortzetten.

De aansturing en coördinatie van de Parkrangers gebeurt door de 3 regionale Landschappen (Regionaal Landschap Lage Kempen, Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren en Regionaal Landschap Kempen & Maasland) die méér dan 20 jaar ervaring hebben met projecten op het snijvlak van duurzaam toerisme, recreatie, natuur en landschapszorg. 

Het project “Parkrangers” is één van de enige projecten die rechtstreeks zorgt voor tewerkstelling voor laaggeschoolden. In het SALK moeten projecten vertaald worden in directe tewerkstelling. Ik pleit er dan ook voor prioritair in te zetten op het onderhoud en het in stand houden van onze groene parels.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie onder andere 36 parkrangers in Limburg hebben werkzekerheid tot 2018. TVL-journaal, 29-01-2014. VTM-middagjournaal, 29-01-2014. Radio2-journaal, 29-01-2014. Provincie garandeert toekomst parkrangers. Het Belang van Limburg, 30-01-2014, p. 23. 36 parkrangers aan het werk. Het Laatste Nieuws, 30-01-2014, p. 18. Parkrangers blijven tot 2019. Het Nieuwsblad, 30-01-2014, p. 25.

Zie ook Samen verslaan we de crisis van 04-11-2013 op deze website.