Parkrangers moeten zekerheid krijgen

"De parkrangers, die via de Regionale Landschappen actief zijn in de natuur in Limburg in het kader van het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat (SALK), moeten zo snel mogelijk jobzekerheid, zeker tot en met 2018, krijgen", zegt gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove.
Hij reageert hiermee op uitspraken van Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) naar aanleiding van een parlementaire vraag van sp.a-Vlaams volksvertegenwoordiger Rob Beenders.

Ludwig Vandenhove: "De gemaakte afspraken zijn duidelijk: 36 laaggeschoolden zouden zeker in de periode 2014-2018 een job krijgen om de Limburgse natuur (mee) te onderhouden.
Het geld hiervoor zou gezamenlijk uitgetrokken worden door de Vlaamse regering (1 500 000 euro) en de provincie Limburg (3 500 000 euro).

De Vlaamse regering komt nu terug op het gemaakte engagement met het argument dat de Europese Unie (EU) via het Europees Sociaal Fonds (ESF) 750 000 euro zou schrappen, omdat het niet over duurzame tewerkstelling gaat. Onzin: dat wisten we toen ook al! Als overheid zouden we er trouwens best wel duurzame jobs van maken, want als we onze natuur niet deftig onderhouden, zullen bezoekers minder of zelfs niet meer afzakken naar Limburg. 

Ik ben verbaasd over de uitspraken van Liesbeth Homans.
Bij mijn weten is er nooit sprake geweest over ESF-middelen voor dit project.
Het ging en gaat over rechtstreekse Vlaamse middelen, net zoals het gaat over rechtstreekse middelen uit de Limburgse begroting.

Ik reken erop dat er alsnog een oplossing gevonden wordt voor deze specifieke doelgroep, want het gaat voor mij om een integraal onderdeel van het SALK.
Hier op terugkomen, betekent dat de Vlaamse regering haar engagement ten aanzien van Limburg gewoon niet nakomt. Bovendien is dit vrijwel het enige natuurproject dat in het SALK is weerhouden."

 

Zie ook Project parkrangers verankerd tot 2018 van 19-05-2014 en Parkrangers blijven aan het werk van 30-01-2014 op deze website.