Peterschap natuurgebied Oudsberg voor basisscholen in Gruitrode en Opglabbeek

Al meer dan 10 jaar zetten de leerlingen van de basisschool Royke in Meeuwen-Gruitrode (Breekiezel 27) en de Lagere School Opglabbeek (Zavelstraat) zich in voor het natuurgebied Oudsberg. Oudsberg is ook de naam van de nieuwe fusie tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek.

Als beloning voor hun jarenlange engagement overhandigden de vzw Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos, de Duinengordelpartners en de provincie Limburg op dinsdag 21 november 2017 hen het peterschap over het natuurgebied Oudsberg.

Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove was erbij.

"Al meer dan 10 jaar doen beide basisscholen mee met dit project 'Educatief Natuurbeheer' van de vzw Natuurpunt", zegt Ludwig Vandenhove.
"De leerlingen maken tijdens een drietal stappen kennis met de natuur in hun buurt.
Eerst krijgen ze een inleidende les over het gebied of spelen ze het Natuurbeheerspel op school. Dan steken ze zelf de handen uit de mouwen tijdens het doe-moment en maken zo al doende kennis met het natuurgebied en het beheer ervan. Tenslotte kunnen de leerlingen tijdens de afsluitende natuurontdekkingstocht de resultaten van hun werk zien en worden er natuuronderzoeken uitgevoerd.

Als provincie Limburg financieren we graag mee dit project. Zo leren kinderen en jongeren op zo jeugdig mogelijke leeftijd kennis maken met de natuur."

 

Zie www.royke.be en www.lagere-school-opglabbeek.be.

Zie onder andere Peterschap Oudsberg voor basisscholen uit Opglabbeek en Gruitrode. www.opglabbeek.be, 22-11-2017. Sint-Lambertus krijgt peterschap over Oudsberg. Het Belang van Limburg, Opglabbeek, 01-12-2017, p. 7. Peterschap Oudsberg voor basisscholen Gruitrode en Opglabbeek. www.duinengordel.be, 01-12-2017. 

Zie ook Natuurbeleefpad Rietland geopend van 23-05-2017 en Kinderen en natuur van 09-03-2016 op deze website.

Foto’s: www.facebook.com/duinengordel.