'Plannen voor Plaats'

Op woensdag 23 mei 2018 werd op initiatief van de vzw Duurzaam Bouwen Limburg (Dubobimburg) de documentaire 'Plannen voor Plaats' vertoond in het Centrum Duurzaam Bouwen (CeDuBo), Marktplein 7 in Heusden-Zolder.

"Het gaat om een film van Nic Balthazar in opdracht van de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck", zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur en voorzitter van de vzw Dubolimburg Ludwig Vandenhove.

"In feite zou iedereen die enigszins betrokken is met de ruimtelijke ordening en het bouwen in Vlaanderen, deze film moeten zien.
In deze 50 minuten durende documentaire worden we mee op tocht genomen langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving.
Aan de hand van inspirerende voorbeelden en gesprekken met deskundigen en vernieuwers laat de film zien dat - door de juiste inzet van architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp - een nieuw ruimtelijk model kan worden ontwikkeld dat winsten oplevert voor iedereen.

De ruimtelijke ontwikkeling is eveneens doorslaggevend voor elementen zoals de klimaatproblematiek en de luchtvervuiling."

Filmmaker Nic Balthazar was naar Limburg afgezakt om de film persoonlijk in te leiden.

Hieronder vindt u de leidraad die Ludwig Vandenhove gebruikte voor zijn korte inleiding. Zie https://www.vlaamsbouwmeester.be/nl/nieuws-publicaties/plannen-voor-plaats.
De trailer van de film kan u hier bekijken.

Zie ook Documentairefilm ‘Plannen voor Plaats’ van 18-05-2018, Klimaatvriendelijke kernversterking in Limburg van 23-03-2018 en Sint-Truidense clip ‘Sing for the climate’ klaar  van 11-12-2012 op deze website.

Foto: Dubolimburg