Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in een nieuw kleedje

De werken aan het nieuwe gebouw  van het PNC in Craenevenne 140 in Genk vorderen goed.
Gedeputeerde voor natuur Ludwig Vandenhove bracht een werkbezoek op woensdag 3 juli 2013.

De verhuis vanuit het Groene Huis in Bokrijk is voorzien in de loop van september 2013.
De officiële opening gebeurt in het voorjaar 2014.
In de tussenperiode krijgen alle Limburgse actoren uitgebreid de kans om kennis te maken met de nieuwe accommodatie en de mogelijkheden, die dit nieuwe gebouw bieden.

Ludwig Vandenhove: “De bedoeling is op termijn ook een bestemming te geven aan de 2 vleugels, die nu nog niet gerenoveerd zijn.
Afhankelijk van de budgettaire middelen, zou ik willen bekijken om hier zoveel  mogelijk Limburgse instanties en organisaties te vestigen, die actief zijn in de groen-, milieu- en natuursector.
Het kan de samenwerking en de kruisbestuiving alleen maar bevorderen.

Het PNC moet ‘de thuis’ zijn voor alle vrijwilligers, liefst zoveel mogelijk jongeren, die zich bezighouden met natuur en onderzoek. Daartoe is trouwens het Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) opgericht.”

De totale kostprijs van de huidige werken zijn geraamd op 2 109 137,88 EUR.

Hieronder vindt u de perstekst.

Het Provinciaal Natuurcentrum in een nieuw kleedje

Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) verhuist in september naar een nieuwe locatie. Deze verhuizing brengt een grondige vernieuwing van de look and feel van het PNC met zich mee. Zowel op inhoudelijk als visueel vlak zijner veranderingen op komst.

Sinds 1998 is het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) gehuisvest in Het Groene Huis, in het arboretum van het Domein Bokrijk. Dit gebouw barst echter uit zijn voegen door het toenemend aantal werknemers van het PNC. Bovendien heeft het gebouw de tand des tijds niet al te goed doorstaan, het oudste gedeelte dateert van in de jaren zestig en is dringend aan renovatie toe.

De provincie Limburg kocht daarom begin 2012 het voormalige LISEC-gebouw aan Craenevenne in Genk.
“Bedoeling is om een gedeelte ervan te renoveren zodat het PNC er een nieuwe thuis vindt en haar klanten er op een kwaliteitsvolle manier kan ontvangen. Deze nieuwe locatie wordt momenteel in een hels tempo klaargestoomd zodat het PNC er vanaf september haar intrek in kan nemen.”, zegt gedeputeerde van milieu en natuur Ludwig Vandenhove.

De medewerkers van het PNC zijn ondertussen al volop bezig met de voorbereiding van de verhuizing: het Documentatiecentrum is tijdelijk gesloten, de boeken worden er één voor één ingepakt. De werknemers bergen hun bureauspulletjes netjes op in de verhuisdozen, kasten worden gelabeld,…

Tegelijkertijd wordt er naarstig gewerkt aan de inhoudelijke vernieuwing van het PNC: educatieve projecten worden aangepast om vanaf oktober vanaf hun nieuwe locatie te vertrekken én nieuwe educatieve projecten worden ontwikkeld. Dit alles met als doel het educatief aanbod voor scholen te optimaliseren en te verbeteren.

Ook het Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) is in volle ontwikkeling. “Eind mei vond de eerste startvergadering plaats. De verschillende partners zochten samen met het PNC naar de juiste manier om het LIVEC verder te ontwikkelen. Het LIVEC bestaat uit een aantal lokalen (een microscopielokaal, een wetlab, demonstratie- en leslokalen) en een heleboel onderzoeksmaterialen. Zowel vrijwilligers uit de LIKONA- of LIMNET-netwerken als verenigingen, scholen of gemeenten kunnen er gebruik van maken. Bedoeling is zo veel mogelijk bevolkingsgroepen, vooral jongeren, in contact te brengen met natuur en onderzoek.”, aldus Ludwig Vandenhove. 

Als kers op de taart brengen deze vernieuwingen ook een nieuwe huisstijl met zich mee. Vanaf oktober kan men kennismaken met de nieuwe logo’s van het PNC en de netwerken LIKONA, LIVEC en LIMNET. Het ontwerpbureau Bailleul uit Gent realiseert in het gebouw een frisse binnenhuisinrichting. Dit alles om een aangename werkomgeving te creëren maar ook om de bezoekers op een wonderbaarlijke wijze te ontvangen.
“Het nieuwe logo is nu reeds te herkennen in de verbouwing, iedereen kijkt uit naar het eindresultaat.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere Provinciaal Natuurcentrum verhuist, TVL-nieuws, 3 juli 2013; Provinciaal Natuurcentrum verhuist naar Craenevenne in Genk, www.limburg-actueel.be, 3 juli 2013; PNC verhuist in september, Het Nieuwsblad, 4 juli 2013, p.27; Provinciaal Natuurcentrum in september naar Bokrijk, Het Belang van Limburg, p.20.

Zie ook Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) hotspot voor ‘citizen science’ in Limburg! van 1 juni 2013 op deze website.

 

  

Tags: